Ricardo Garzó, director general territorial de MAPFRE a Catalunya i Balears, atén a Mediario News després de renovar l’acord de col·laboració amb la Fundació Auditorium
MAPFRE i la Fundació Auditorium del Col·legi de Barcelona acaben de renovar l’acord de col·laboració que els vincula per a afavorir la formació dels mediadors professionals. Ricardo Garzó, director general territorial de MAPFRE a Catalunya i Balears, explica a Mediario News els objectius de la seva companyia amb aquest acord i altres aspectes de la realitat que afecten el negoci assegurador.
– Quines expectatives té MAPFRE d’aquest acord amb la Fundació Auditori? Tenen intenció de desenvolupar alguna formació específica?
– A través d’aquest acord, MAPFRE participarà en les activitats que organitza el Col·legi i la Fundació Auditori, com a conferències, jornades d’estudi i seminaris, col·laborant activament en jornades formatives dels col·legiats als quals facilitem un canal de comunicació directa amb l’entitat. De fet, recentment hem realitzat una jornada sobre solucions i serveis per a la Generació Sènior i tenim previstes en els pròxims mesos altres jornades formatives d’interès per als col·legiats i mediadors.
El nostre propòsit és generar valor als col·legiats, oferint plans formatius i informatius que ajudin al creixement professional dels agents i corredors, així com al creixement del volum de cartera que mitjancen.
Mantenim una excel·lent relació amb el Col·legi i amb la Fundació Auditorium, que és absolutament imprescindible per a nosaltres. Hem de donar-li continuïtat, s i tractar, conjuntament, d’explorar les oportunitats que ens ofereix el mercat i la mediació.
– Com s’està comportant el mercat català en 2022 amb la pandèmia ja ‘superada’? Ha tingut alguna incidència en la contractació d’assegurances la guerra a Ucraïna? En aquest cas, Quin tipus de productes s’han vist afectats?
– És important comentar que la guerra desencadenada a Ucraïna per la invasió de Rússia no té a penes impacte directe en la companyia perquè MAPFRE no té presència directa en la zona de conflicte ni subscriu activament en aquests països des de fa anys. En conseqüència la nostra exposició potencial és ínfima, tan sols algunes operacions de Reassegurança compten amb una exposició incidental, que està sent manejada i reduïda activament.
El negoci de MAPFRE a Catalunya ha experimentat un important creixement en el primer trimestre de l’any, concretament un 17,2%, respecte al mateix període de l’any anterior, i hem aconseguit els 258 milions d’euros en primes.
Hem aconseguit, a més, increments molt rellevants en els principals rams, com en el negoci de vida (+50%), degut en part al bon acolliment dels productes d’estalvi garantits. El ram de salut ha estat un altre dels de major creixement +11,4%, i ja són més de 108.000 catalans els que confien la seva salut a MAPFRE.
A Catalunya MAPFRE compta amb més de 700.000 clients i 394 oficines, en les quals ofereix assessorament professional i un servei pròxim i personalitzat.
– Més enllà de les dades, MAPFRE és una companyia que realitza estudis i anàlisis dels mercats en els quals opera i, per descomptat, d’una manera especialment intensa a Espanya Tot el viscut durant la pandèmia ha canviat d’alguna manera la relació dels ciutadans i les empreses amb l’assegurança?
– La pandèmia ha impactat a totes les empreses i negocis de diverses maneres. Una d’elles ha estat la digitalització. En MAPFRE ja estàvem immersos en la transformació digital, que s’ha accelerat de manera important arran de la crisi per la COVID19.
L’autoservei digital per a dur a terme gestions del segur ha crescut molt en aquest període, i creiem que aquesta és una tendència que es mantindrà. En aquest sentit, sí que podem dir que la pandèmia ha canviat, en part, la manera de relacionar-se del client amb la seva companyia. Això és positiu per a la mediació, ja que els allibera de moltes gestions “automàtiques”, d’escàs valor afegit, i els permet dedicar temps a tasques d’assessorament professional, que és el més útil per al client, i on realment un mediador marca la diferència.
D’altra banda, la pandèmia ha valorat la necessitat de protegir-nos adequadament, tant la salut, com les nostres llars i fins i tot els nostres estalvis. Per això , la demanda de l’assegurança de salut ha augmentat de manera considerable, i creiem que també ho faran altres rams associats a aquestes necessitats.
– En el cas dels mediadors professionals, la pandèmia ha suposat un reforç de la seva posició en el mercat o per contra el distanciament social ha perjudicat la seva relació amb els clients?
– Els mediadors, com tots, han hagut d’adaptar-se a les circumstàncies que obligava la crisi sanitària i ho han fet més que satisfactòriament, utilitzant totes les eines digitals que estaven al seu abast. A més, els coneixements especialitzats d’aquest col·lectiu, combinat amb una assessoria individualitzada són actius que els clients valoren molt positivament.
Creiem que la labor del mediador professional és valuosíssima i, de fet, en la pandèmia, l’assegurança es va considerar una labor essencial i les oficines van romandre obertes per a atendre els seus clients.
– Quins són, en la seva opinió, els punts de millora en els quals haurien de treballar els mediadors d’assegurances per a enfortir la seva posició en el mercat?
– Sens dubte, com la d’altres petites i mitjanes empreses, la digitalització és una assignatura pendent en molts casos, que s’ha d’abordar. Com dèiem abans, els clients demanden poder relacionar-se amb les empreses pel canal que triïn, i quan triïn, i la mediació ha de ser part d’això, no quedar-se enrere.
D’altra banda, els productes evolucionen de forma molt ràpida, sorgeixen nous riscos, noves necessitats pel que creiem que la formació contínua i la professionalització són sempre tasques que s’han d’atendre des de la mediació.
– Quins són, en matèria de formació, les àrees de coneixement en les quals haurien d’aprofundir més els professionals de la mediació?
– Com he comentat anteriorment els productes evolucionen ràpidament, i no sols és això, el realment important és que hem de dirigir-nos a diferents nínxols de mercat, des de les generacions sènior a les noves generacions Z passant pels milennials.
El coneixement d’aquests nous negocis per a poder oferir el millor assessorament a tots els diferents públics i potencials clients és el gran repte formatiu del sector. La nostra gestió comercial ha d’aportar valor i claredat al client. A més desenvolupar competències professionals orientades a complir els objectius estratègics de l’empresa cobren vital importància en aquests moments. Adaptar i preparar a la plantilla per a aquests canvis milloren els sistemes de gestió i producció augmentant l’eficiència.
– Quins objectius s’ha fixat MAPFRE per a aquest 2022 a Catalunya i que pes té el canal de la mediació en la consecució d’aquests objectius?
– El nostre objectiu és continuar creixent de manera sostenible i rendible, mantenint la línia en la qual estem treballant i millorant cada dia el servei que oferim als nostres clients.
MAPFRE té una forta aposta per Catalunya, com es reflecteix, per exemple, en l’obertura de 40 noves oficines en els últims tres anys (2019-2021) i la previsió d’inaugurar altres 20 més en aquest 2022 i, per descomptat, en el compromís indiscutible per la creació d’ocupació directa i indirecta.
A més MAPFRE invertirà a Catalunya més de 6 milions d’euros en dos anys destinats, per exemple, a l’actualització i modernització d’oficines i instal·lacions, per a donar suport al teixit comercial, a 26 projecte digitals en marxa o a la formació.
Els mediadors tenen un gran pes a aconseguir aquests objectius. De fet, són claus per a MAPFRE, ho van ser en el passat, ho són en el present i el continuarà sent en el futur.
És una peça essencial de la nostra cadena de valor de cara al client. Per això, volem ser la companyia de referència per a la mediació i conèixer les seves necessitats ens permet tenir una visió millor del negoci.
MAPFRE té un gran compromís amb el sector de la mediació, i la companyia treballa per a desenvolupar eines àgils, que facilitin la gestió per part dels mediadors, i els facilitin la relació amb els seus clients.