Es pot donar el cas que coincideixin fins a cinc generacions de treballadors amb visions vitals i maneres de treballar diversa
La diversitat generacional és una riquesa per a una organització. Avui es pot donar el cas que en una agència coincideixin fins a cinc generacions de treballadors:
1.- Veterans.
2.- Baby Boomers.
3.- Generació X.
4.- Generació I (millennials).
5.- Generació Z.
Cada generació té trets propis que, combinats de manera eficient a l’entorn de treball, poden ser molt beneficiosos per a l’agència. Tot i això, a nivell gerencial i de lideratge és clau tenir en compte els trets de cada generació i treballar els desafiaments i diferències per crear un ambient de treball multigeneracional i positiu.
Tots comparteixen espai, obligacions i responsabilitats laborals, però treballen de manera diferent. L’objectiu, i gran repte, és aprofitar-ne el potencial. Un entorn d’alta incertesa en transformació constant –des de la digitalització als canvis d’hàbits de consum i de maneres de treballar- és molt important. Igual que ho és el propi comportament a l’ambient de treball.
Com treballar la convivència multigeneracional i positiva
Els experts en psicologia organitzacional apunten els passos següents per treballar amb un equip divers i multigeneracional:
1.- Parlar sobre les diferències i reconèixer-les fomentant l’escolta activa facilitar la sintonia generant connexió.
2.- Afavorir la comprensió mútua per facilitar una millor comunicació i el treball en equip.
3.- Estimular la flexibilitat de pensament ja que cada generació té els seus propis codis. Cal deixar el propi sistema de creences i els estàndards a part.
4.- Veure i potenciar les fortaleses de cada generació: els veterans acumulen experiència; els boomers treballen dur; es considera que la generació X és bona solucionant problemes; els millennials són nadius digitals i coneixen moltes eines –app o webs- que són útils en el moment just. Un recurs que encara està més potenciat en la generació Z.