Regina Gilabert, advocada d’ARAG, ens ho explica
Entrar en un fitxer de morosos com RAI o ASNEF és una cosa que ens pot passar a tots en algun moment de la nostra vida i afecta negativament per demanar finançaments o hipoteques. Els fitxers de morosos són llistes i registres de dades que indiquen els deutes per impagaments tant de persones físiques com jurídiques. Estan elaborats per diferents empreses que es dediquen a informar sobre la solvència econòmica, però sobretot sobre qui paga i qui deixa de pagar. El més probable en trobar les nostres dades en un registre de morosos és preguntar-nos per què hi apareixem. Pot ser per un error, per un malentès, per una simple discussió sobre el pagament d’una factura o perquè realment devem diners. L’única manera legal de poder constar en aquests fitxers és si apareixen tots aquests requisits:
– L’existència d’un cert deute, vençut i exigible que hagi resultat impagat. És a dir, no hi pot haver discussió. Si el deute s’està discutint per alguna via, és impossible que no sigui cert, ni vençut, ni exigible.
– El requeriment del compliment de l’obligació de pagar. És a dir, l’empresa que et vol inscriure t’ha de reclamar abans les quantitats que deus.
– Que no hi hagi cap prova documental que contradigui els requisits anteriors.
Cal saber que el deute ha de tenir quatre mesos d’antiguitat i no més de cinc anys. A més, la quantia mínima són deutes de 50 euros. El titular del fitxer també t’ha d’avisar i per això hi ha un termini de 30 dies. Si no ho feu, podeu sol·licitar que us sancionin per cometre una falta greu. Fins i tot si et veiessis dins d’un registre de morosos i vols modificar les dades perquè saps perfectament que el deute no coincideix, de manera que fos, el termini és el mateix perquè puguis sol·licitar-ho. Si en deu dies el creditor o responsable del fitxer no atengués la teva petició, es rectificarien o cancel·larien de manera cautelar les dades.
Què cal fer per sortir d’un registre de morosos?
Primer, vegem els supòsits en què podeu sol·licitar sortir d’un registre de morosos:
– Quan els requisits esmentats a l’apartat dos no concorren.
– Quan s’ha superat el màxim legal de sis anys de permanència al fitxer.
– Pagant el deute.
Si el creditor va ser l’encarregat d’inscriure’ns en aquest registre perquè és amb ell amb qui tenim el deute, també serà ell qui sol·liciti la nostra sortida un cop s’acrediti que hem pagat allò que hem de fer. Si sabem que el deute mai no va existir, ens dirigirem al responsable del fitxer acreditant-ho. Tots dos també tindran deu dies per cancel·lar les nostres dades sabent que, si no ho fa, podríem interposar una reclamació formal davant l’AEPD (Agència Espanyola de Protecció de Dades).
En cas que no concorrin els requisits legals esmentats a l’apartat dos, tenim el dret de sol·licitar mitjançant una demanda judicial una indemnització pels danys i perjudicis. Podem al·legar que se’ns ha fet malbé el nostre dret a l’honor, intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge a través de demanda judicial.
Finalment, ens hem d’assegurar sempre que realment ja no estem registrats ja que, molts fitxers, el que fan és deixar les nostres dades a “saldo zero” o indicant “deute pagat”. Això fa que, d’alguna manera, mai en sortim i, a més, es dóna la possibilitat als altres que coneguin que una vegada sí que vam ser morosos, cosa que és il·legal.