La creativitat es pot entrenar, però sobretot es pot afavorir. Per pensar “fora de la caixa” hi ha una sèrie de recomanacions, comportaments o hàbits que ens poden ajudar

creativitat

Tenir idees creatives és clau. Nous productes, nous processos… les idees poden sorgir de la manera més diversa però, sobretot, a l’hora d’estudiar els comportaments de persones creatives com Steve Jobs o hi ha una sèrie d’aspectes recurrents:

1.- Modificar l’espai. Allunyar-se de la rutina diària és fonamental. Fer una passejada o diversos, contemplar la posta de sol, prendre una dutxa… hi ha ocasions en què estem amb nosaltres mateixos i els nostres pensaments i donem amb la clau que estàvem buscant. El que sí que és fonamental és comptar amb una gravadora perquè quedi registrada o paper i bolígraf per apuntar-la. Tan important com tenir la idea és que no es perdi i deixar-ne constància és fonamental.

2.- Afavorir una ment oberta. Per això es recomana proposar tota mena d’idees sense importar com de poc serioses o d’inviables puguin sonar. És crucial plantejar una diversitat de propostes per a les ments obertes i creatives.

3.- Reconceptualitzar els problemes. Quan es necessiten solucions, és molt positiu plantejar el problema des d’una òptica nova, diferent. Veure una mica des d’una perspectiva que no ens hem plantejat ens serveix per visualitzar punts que fins ara no hem contemplat i que poden ser de gran ajuda.

4.- Somiar desperts. Tradicionalment s’han vist les persones que somien despertes de manera més aviat negativa… però tenen una qualitat molt positiva per a la creativitat i comença per ser capaços de desconnectar-se de tot en qualsevol moment. Intenteu apagar l’ordinador, la televisió i el telèfon. Les distraccions que afavoreixen la feina, l’entreteniment o la tecnologia que solen ser el millor per desconnectar. Un bon moment per buscar aquest somni en vigília és abans d’anar-nos a dormir.

5.- Establir uns límits. Tenir uns paràmetres de partida pot ajudar a obrir la ment a noves idees i a trobar respostes a preguntes tipus: “Com puc arribar a més clients a través de les xarxes socials?”.

6.- Estar preparats per al pitjor. Pensar i plantejar el pitjor escenari possible ens ajuda en realitat a estar preparats i, fins i tot, a valorar que no és tan dolent en si i aconseguir trobar alguna solució o plantejament que no havíem pensat abans.

7.- Eliminar la negativitat. El nostre pitjor obstacle per a la creativitat normalment som nosaltres mateixos, així que un pas fonamental és deixar de pensar que nosaltres no podem ser creatius perquè és la millor manera de limitar considerablement les idees que ens puguin sorgir.

8.- Busca connexions diferents. Per exemple, una de les maneres més habituals és buscar un ordre alternatiu a les paraules d’ús comú com a “taula” que es pot convertir en “aluat”. Es tracta que el nostre cervell faci servir la informació que té de manera diferent.

9.- Sortir de l’àrea de confort. Això s’aconsegueix sortint de la rutina diària o del que és conegut i on ens sentim còmodes.

10.- Estudiar un altre sector. Ajuda a veure la manera com operen altres professionals i pot servir de camp d’idees per incorporar a la nostra feina.

11.- Aprendre coses noves. Com més amplis siguin els nostres horitzons, més connexions realitzaran les nostres neurones. Estudiar un idioma nou, aprendre a dibuixar, fer classes de cuina… els llocs per aprendre poden ser molt diversos. Es tracta de buscar alguna cosa que ens motivi i posar-nos-hi!

12.- Escoltar de forma activa els altres. Una manera d’estimular el pensament creatiu és romandre callat i escoltar i parar esment al que diuen els altres. Ajuda a ordenar els pensaments propis i a plantejar idees basades en l’observació i la intuïció.

 

Últimes notícies