Els experts consideren que els criteris ESG seran cada vegada més rellevants per a l’èxit de les empreses
La sostenibilitat forma ja part de la realitat de la gestió empresarial, però els experts asseguren que el 2023 serà l’any en què es generarà un impuls en aquesta mena de polítiques tant en les grans empreses com en les pimes. T’avancem les sis tendències que definiran el lideratge de la sostenibilitat al llarg dels pròxims mesos.
Els criteris ESG, que es corresponen per les seves sigles en anglès amb el medi ambient, els aspectes socials i la governança, guanyen cada vegada més protagonisme en el món de l’empresa. Més enllà de definir prioritats en la presa de decisions, els experts destaquen que la sostenibilitat basada en aquests tres principis ofereix una oportunitat de negoci.
Aquestes són les tendències que la teva empresa hauria de seguir per a aconseguir les seves metes, segons el Pacte Mundial de l’ONU que lidera la sostenibilitat empresarial en el món:
1) Acceleració de la transformació digital.
Sembla que enguany serà el de les empreses intel·ligents que es caracteritzen per ser negocis en els quals s’automatitza el treball recurrent i es digitalitzarà progressivament la presa de decisions. Les pimes tenen un repte en aquest sentit, ja que adaptar-se a aquesta nova realitat pot ser determinants per a obtenir avantatges competitius.
2) Assegurar la sostenibilitat en la cadena de subministrament.
La crisi del Covid i la guerra d’Ucraïna han posat de manifest la feblesa de les cadenes de subministrament i la necessitat de transformar-les. L’assegurança té un paper rellevant en aquesta transformació, ja que la seva participació i suport serà bàsic en aquest procés de canvi radical.
3) Finances sostenibles.
El sector bancari ja ha fet bandera del concepte de finances sostenibles i de la promoció de l’economia verda. El sector assegurador també fa els seus avanços, però va per darrere en aquest terreny. Almenys, sobre el paper.
4) Augmentar la transparència digital.
La transparència és un dels eixos fonamentals de la sostenibilitat i enforteix tant a empreses com a sectors. En aquest punt, a diferència de l’anterior, el sector assegurador ha fet bona part dels seus deures. No obstant això, l’exigència en aquest punt no coneix límits.
5) Acció climàtica.
L’acció pel clima és cada vegada més important per a les empreses i en el 2023 serà vital. Diversos aspectes logístics, la gestió del teletreball, la reconversió econòmica i molts altres factors estan vinculats amb la cura del planeta i té també grans implicacions amb la indústria de l’assegurança.
6) Sostenibilitat empresarial: una oportunitat de negoci.
“Espanya i Europa han triat que el seu motor sigui verd”, segons recorden en la web del Pacte Mundial. Segons una consulta dels experts d’aquest grup, el 79% de les empreses consideren que ja existeixen avantatges competitius en l’Agenda 2030. A més, el 49% afirmen que la integració de la sostenibilitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible ha tingut un impacte positiu en els seus resultats econòmics.