Crear un grup de treball implica establir expectatives clares, tenir un seguiment, establir una seguretat psicològica per al bon exercici i un entrenament correcte per a la realització de les funcions

Equipo

Comptar amb un equip o equips de treball els membres dels quals s’exerceixin amb responsabilitat i efectivitat requereix un entrenament en què especialistes com Liane Davey, assessora d’efectivitat d’equips, conferenciant i autora de ‘The Good Fight’, ‘You First’ i coautora de ‘Leadership Solutions’ recomana que hi hagi, sobretot, comprensió per part del líder o líders i que també inclogui:

 

1.- Expectatives clares, ben definides i compartides. Cal evitar un diàleg al voltant de conceptes oberts com “ser innovadors, oportuns o col·laboratius”. Cal concretar en un llenguatge clar que es pugui visualitzar amb facilitat, que no porti interpretacions subjectives. És més senzill plantejar que s’identifiquin solucions de màrqueting per a la divulgació de continguts de producte i que es puguin analitzar i mesurar en resultats, per exemple, que estudiar oportunitats de màrqueting sense més ni més.

 

2.- Fer servir processos i eines que ajudin a l’exercici diari. L’ús, per exemple, de fulls de rutes contribueix a millorar la comunicació al grup de treball i a mantenir el seguiment del compliment de projectes. Aquest seguiment és important mantenir-lo a les reunions d’equip i també a les individuals i aprofitar-les com a oportunitats per treure a la llum qualsevol dubte o problema imminent.

 

3.- Crear seguretat psicològica. Que el grup de treball se senti en un espai psicològicament segur per compartir les dificultats i les incidències que es poden presentar. La comprensió és clau per aconseguir aquest espai de confiança. En aquest sentit, el líder ha de guiar -que no resoldre- per fomentar la responsabilitat de cada membre de l’equip.

 

4.- Enfortir la responsabilitat amb entrenament. Guiar a la solució de problemes evita erosionar la confiança de les persones. Que el líder resolgui els assumptes que s’enquisten pot fer la impressió que no es confia en l’equip. És positiu reconèixer les dificultats que es plantegen i, alhora, demostrar que s’està segur que poden complir enfocant les possibles solucions, per exemple, a través de preguntes concretes interrogant sobre l’enfocament que estan plantejant i ensenyar-los a detectar-ne les pròpies suposicions o a desenvolupar escenaris alternatius. Això també ajuda a veure els impactes no desitjats d’aquest enfocament.

Últimes notícies