La presidenta d’Unespa repassa la situació de l’assegurança en la seva última aparició pública com a màxima representant de la patronal
Pilar González de Frutos, presidenta d’Unespa, ha assegurat que l’economia espanyola no ha deixat encara enrere “el trauma de 2008”, després de molts anys lluitant davant dos grans problemes: la preocupant situació de la balança de pagaments i la baixa taxa d’expansió de productivitat. En el qual serà el seu últim discurs públic com a presidenta de la patronal de l’assegurança, González de Frutos ha participat en el ‘VII Taller d’Assegurances: Rendibilitat i solvència del negoci’, un esdeveniment organitzat per Analistas Financieros Internacionales (AFI), i ha analitzat la situació del sector i la seva relació amb la situació econòmica d’Espanya.
González de Frutos ha indicat que la indústria de l’assegurança necessita “com a combustible les rendes de les llars i de les empreses” i ha afegit que “a Espanya, segons el Consorci de Compensació d’Assegurances, hi ha assegurades vides, hisendes i negocis per un valor aproximat de 13,5 bilions d’euros. En un país com el nostre, que cada any crea 1,3 bilions de riquesa, sembla molt. Però, en realitat, és una ràtio relativament modesta. Hi ha molt a fer en aquest tema, i jo us animo a treballar en això”. Considera que “l’assegurança és una màquina creadora de valor” i opina que en els últims vint anys la despesa en assegurances personals s’ha mantingut estable, ja que “l’assegurança ha conservat la posició que tenia en el pressupost familiar; si bé ho ha fet mitjançant translacions importants entre productes, com acabem de veure que ha passat, si més no parcialment, entre l’assegurança d’Actuacions i el de Salut”.
La presidenta de la patronal ha repassat els diferents rams i sobre el d’Actuacions, ha volgut ressaltar que “les dades d’altes i baixes del parc de vehicles ens indiquen un fet rellevant per a aquest segur, i és que està perdent dinamisme. La prima mitjana simple d’actuacions, és a dir primes totals dividides per parc total, mostra clarament el viatge a la moderació que ha iniciat l’assegurança d’Actuacions, com a resposta als canvis entorn del mercat i a la seva elevada competència”.
Respecte a Vida, ha afirmat que “la construcció del segon pilar de la previsió a Espanya no es va produir i, de fet, no ha registrat novetats dignes d’esment fins a la llei de fons d’ocupació. Per això dic que aquesta taxa rondant el 5% de la renda disponible és la que hauria de ser la normal”. També ha analitzat l’evolució de Multirisc i Salut que es troben en un “procés intens de guany de pes”