La mida d’una empresa no és obstacle per aconseguir una adaptació plena a la IA generativa, però sí que cal tenir un ecosistema de socis per competir amb les grans empreses i tenir accés a talent, dades i idees
La Intel·ligència Artificial (IA) generativa pot ser molt útil per a les petites i mitjanes empreses (pimes). La seva mida i agilitat els permeten enfrontar-ne l’adaptació des d’una perspectiva única tal com destaca el president de Razorfish Dani Mariano. Amb més de 20 anys d’experiència en rols de lideratge de màrqueting en espais que canvien ràpidament, destaca que per comptar amb la tecnologia emergent i la innovació les pimes han de tenir un ecosistema de socis per competir amb les grans empreses. A més, tenir accés a talents, dades i idees adequades és fonamental.
El canvi és una constant, en aquest moment la innovació imperant és l’adaptació a la IA generativa, però l’evolució vertiginosa fa que calgui plantejar-se constantment preguntes com: Quina serà la propera? Què farà? Com es farà servir?
El que sí que ha de ser important és crear una cultura d’adaptabilitat amb tres aspectes que ajudaran a aconseguir-ho:
1.- Evitant un enfocament limitat i a curt termini. Tenir una visió àmplia i a llarg termini planteja una perspectiva molt necessària.
2.- Adaptabilitat significa resiliència. Es tracta de convertir-se en una organització que prosperi davant de la disrupció. Tornar al que és bàsic dels negocis pot aportar un enorme valor en aquests moments. Es tracta de ser conscients que si hi ha una innovació aquesta portarà a una altra evolució de si mateixa. Ara com ara ChatGPT és la novetat però hi haurà noves versions o modalitats… o una altra tecnologia disruptiva.
3.- Cal canvi organitzacional. Aquest canvi, però, requereix un enfocament estret i a curt termini. Les pimes necessiten tenir una visió àmplia i a llarg termini per brindar una vista –o perspectiva- força clara, i a més necessària, per construir el seu futur.