Els turismes de motorització alternativa representen el 3,7% del parc mòbil espanyol
El parc mòbil elèctric creix notablement a Espanya. A tancament de 2021, al voltant de 925.000 turismes utilitzaven motors híbrids i elèctrics per a desplaçar-se. Aquesta xifra representa un increment del 37% respecte a l’any anterior. D’aquesta manera, els turismes ecològics constitueixen el 3,7% del parc total de cotxes assegurats. Així ho reflecteix l’informe El parc de vehicles per tipus de motor. Dades 2021, que ha estat recentment elaborat per ‘Estamos Seguros’, la iniciativa de divulgació de la cultura asseguradora de UNESPA, en col·laboració amb Centre Zaragoza.
A Espanya circulen al voltant de 633.000 turismes híbrids i 292.000 vehicles elèctrics purs o de combustible alternatiu (gas, biodièsel, etc.), segons l’Estadística d’assegurança de l’automòbil (MicroESA) que gestiona Tecnologies de la Informació i Xarxes per a les Entitats Asseguradores (Tirea). Les dades mostren que el creixement del parc assegurat en 2021 (32,2 milions de vehicles, dels quals 24,8 milions són cotxes, segons el Fitxer Informatiu de Vehicles Assegurats) es va sustentar en la incorporació d’híbrids i elèctrics (+37%); així com d’unitats amb motor gasolina (+22%). En contrast, els vehicles dièsel, que continuen constituint una mica més de la meitat del parc mòbil nacional, perden protagonisme als carrers i carreteres nacionals (-13%).
Una anàlisi per sexes dels conductors revela que el cotxe electrificat a penes es diferencia del de motor de combustió. Les dones són titulars del 26% de les pòlisses de turismes ecològics, mentre la seva presència com a propietàries de cotxes amb motor de combustió és del 28%. Aquestes xifres no han de confondre’s amb les quals puguin difondre altres fonts, com la Direcció General de Trànsit (DGT), sobre persones amb permís de conduir. La condició de titular de l’assegurança pressuposa que aquesta persona és el conductor habitual del vehicle assegurat, però no implica que sigui l’única que ho utilitza.