El treball desenvolupat per l’Observatori dels Sistemes Europeus de Previsió Social Complementària de la Universitat de Barcelona (UB), amb el qual col·labora la Fundació Auditorium, es va presentar aquesta setmana en un acte organitzat pel Centre de Recerca Ageingnomics de la Fundació MAPFRE

inversa

El Centre de Recerca Ageingnomics va dur a terme el 20 de juny una nova edició del Seminari Acadèmic sobre Sistemes de Pensions i Mecanismes de Solidaritat Intergeneracional. Cada any, l’esdeveniment reuneix desenes d’acadèmics i investigadors professionals, que realitzen ponències relacionades amb els seus estudis en l’àrea de les pensions, la longevitat i la solidaritat intergeneracional, entre altres aspectes.

L’Observatori dels Sistemes Europeus de Previsió Social Complementària de la Universitat de Barcelona (UB), entitat amb la qual col·labora la Fundació Auditorium, va ser present en l’edició d’enguany mitjançant la participació de la Mercè Claramunt, presidenta del Comitè Científic, com a ponent convidada en el Seminari. La Claramunt va presentar els resultats de la recerca de l’Observatori sobre hipoteques inverses i sostenibilitat financera.

El treball, dut a terme al costat de Xavier Varea, director de l’Observatori, i Eva Boj, membre de l’Observatori, analitza els efectes de la contractació d’hipoteques inverses sobre les finances de les famílies d’un país o col·lectiu i quantifica aquests efectes en les famílies espanyoles Per a això es defineix un model econòmic financer i s’empren indicadors probabilístics, temporals i monetaris per a mesurar els efectes a llarg termini, complementant-ho amb les dades de l’Enquesta Financera de les Famílies 2017 per a la seva aplicació a Espanya.

Tal com va expressar la Dra. Claramunt en la seva ponència, els resultats de la recerca determinen que les famílies d’Espanya que compleixen les condicions per a contractar una hipoteca inversa veuen augmentats en mitjana, els seus ingressos inicials i disminuïdes tant la seva probabilitat de tenir problemes de liquiditat en el futur com el valor d’aquesta falta de liquiditat

El Seminari Acadèmic sobre Sistemes de Pensions i Mecanismes de Solidaritat Intergeneracional es realitza com una iniciativa que busca reflexionar i difondre coneixement entorn del repte de les pensions en la societat espanyola. Ho organitza el Centre de Recerca Ageingnomics, pertanyent a la Fundació MAPFRE La seva missió és la de fomentar el debat i la recerca en l’àmbit de l’economia de l’envelliment.

Mercè Claramunt va afirmar que “des de l’Observatori, com a plataforma multidisciplinària, compartim amb Ageingnomics i la Fundació MAPFRE l’objectiu de generar coneixement i convidar a la reflexió i debat públics sobre el futur del nostre sistema de pensions, de la previsió social i de la longevitat”. La Dra. Claramunt va posar en valor “la recerca rigorosa i professional duta a terme per l’Observatori, que confio que hagi aportat coneixements i informació rellevant per als assistents a l’esdeveniment”. Claramunt va agrair “la iniciativa de Ageingnomics duent a terme el Seminari, així com la invitació, que significa un reconeixement important a la labor investigadora de l’Observatori”.

Últimes notícies