L’autoacceptació és clau per eludir l’acceptació dels altres i les conseqüències nocives per a la inseguretat que podem arribar a patir
L’aprovació de la nostra mare, de la nostra família, dels amics i no tan amics, dels professors, dels veïns, dels companys de feina, dels col·legues de professió… la llista pot ser llarga. El punt de vista del nostre entorn pot haver marcat algunes de les nostres accions; especialment durant les etapes més primerenques de la vida.
Els especialistes en intel·ligència emocional -com l’autor de Psicohigiene Javier Urra- destaquen que el desig de ser acceptat i valorat pels altres és un desig natural però no ha de limitar la nostra autenticitat. Comptar amb estratègies efectives per aconseguir l’autoacceptació i millorar la nostra autoconfiança ajuda de manera significativa a la nostra llibertat d’expressió. Podem aconseguir molts avenços amb les recomanacions següents:
1.- Millorar a l’autoconeixement. Saber qui som, quines són les nostres virtuts, fortaleses o punts febles significa conèixer-nos nosaltres mateixos. Si ens coneixem bé, si treballem per aprendre com som, què ens agrada i què no o quins són els nostres valors i principis com a persona ens evita sovint consultar l’opinió dels altres.
2.- Les opinions són opinions i són personals i, sovint, subjectives.
3.- No podem controlar el que pensen els altres i no hem de caure bé a tothom.
4.- És millor enfocar els nostres objectius com a persones en el nostre desenvolupament i creixement personal, a la potenciació de les nostres habilitats i talents. En sentir que millorem com a persones, sentim més autosatisfacció.
5.- Convé ser conscient dels propis èxits. Per això es tracta de fer revisió del passat, veure de què sentim orgull perquè ha estat el nostre avenç personal i avançar cap al present.
6.- És interessant cultivar la mentalitat positiva sense caure que sempre hem d’estar bé en tot moment i lloc. De vegades ens podem permetre la tristesa, els dubtes… som humans. Ser conscients de la pròpia humanitat i saber que podem avançar a partir d’aquí amb el nostre creixement i aprenentatge ens pot ajudar, especialment, si veiem la part positiva de les coses.
7.- És clau tenir que les nostres relacions –de parella, amb la família, amb els amics, amb els companys de feina…- siguin de respecte mutu i suport sense sentir condicionants.
8.- Ajuda la pràctica de l’empatia. Tractar de comprendre l’altra persona ens ajuda a ser més compassius –fins i tot amb nosaltres mateixos– i ens ajuda a rebaixar l’exigència que podem arribar a desenvolupar a nivell intern i extern.