Els experts d’ARAG expliquen els detalls sobre aquesta nova normativa

Trucades

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat una Circular aclarint l’aplicació de la nova Llei 11/2022. Sota la nova normativa, prima el dret dels usuaris a no rebre trucades comercials i, per tant, l’obligació de les entitats responsables de no realitzar-les. Les excepcions són les crides que, per exemple, siguin d’interès vital per al ciutadà o per a dur a terme una activitat amb finalitats d’interès públic.

Garanties de la nova llei

Fins a l’entrada en vigor d’aquests canvis, podies rebre aquestes trucades si no t’havies oposat a elles, com per exemple donant-te d’alta en la Llista Robinson. Però des del 29 de juny de 2023, els consumidors espanyols tenen dret, a les següents garanties:

  • Només si has donat prèviament el teu consentiment podràs rebre trucades comercials.
  • Perquè existeixi un interès legítim a fer-te trucades comercials, has d’haver tingut una relació prèvia amb la companyia per haver tingut productes o serveis. Les ofertes hauran de ser similars als anteriors.
  • Aquesta possibilitat només es refereix a les trucades de l’empresa amb la qual hagis tingut aquesta relació i no a altres entitats, fins i tot sent del mateix grup empresarial.
  • Si la relació contractual ja no està en vigor i no has realitzat cap altra sol·licitud amb l’empresa en l’últim any, tampoc podran trucar-te.
  • Només poden realitzar-se trucades comercials a números generats de manera aleatòria amb el consentiment previ de l’usuari.
  • Si el teu número de telèfon figura en una guia d’abonats, només podran utilitzar-ho per a trucades comercials si has donat prèviament el teu consentiment exprés, el qual ha de constar en les corresponents guies.
  • Si t’has registrat prèviament en un sistema d’exclusió publicitària (Llista Robinson), només podran fer-te trucades comercials si has donat el teu consentiment específic a l’empresa que et truca. Si vas donar el teu consentiment i no vols que et continuïn trucant has de revocar-lo. Les empreses que realitzen campanyes comercials han de consultar aquests sistemes.
  • Si ets una persona de contacte de l’entitat en la qual treballes, podràs rebre trucades comercials només per a relacionar-se amb l’entitat, però no amb tu a títol individual.
  • Si ets un empresari o professional liberal només podran fer-te trucades comercials referides a productes i serveis relacionats amb la teva activitat empresarial o professional.
  • A l’inici de cada trucada hauran d’informar-te de la identitat de l’empresa o de la persona per compte de la qual et truquen, indicar-te la finalitat comercial de la trucada i la possibilitat de revocar el consentiment o exercir el dret d’oposició. Totes les trucades hauran de gravar-se.

Totes aquestes novetats s’apliquen a les trucades comercials realitzades per una persona, però no a les que es realitzin amb sistemes de marcació automàtica sense intervenció humana, com un missatge pregravat, robots o intel·ligència artificial.

Què fer en cas de rebre trucades o comunicacions no consentides o no sol·licitades?

L’usuari podrà acudir a l’AEPD, que serà l’encarregada de garantir el compliment de la llei i de garantir els drets tant d’usuaris com d’empresaris. Des de la web de la pròpia AEPD, els usuaris poden presentar una reclamació, encara que abans d’arribar a aquest pas recomanen posar-se en contacte directament amb l’entitat per a sol·licitar l’exclusió d’aquestes comunicacions. En cas de rebre una reclamació, l’AEPD iniciarà un procediment sancionador pel qual les empreses podran ser multades en funció de la gravetat dels fets.

Últimes notícies