La Setmana Mundial mira al futur i constata la “bona salut del sector”
L’esdeveniment del Col·legi de Barcelona celebra els primers 50 anys escoltant la veu de la societat civil
El Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Barcelona ha celebrat, un any més, la Setmana Mundial, en aquesta ocasió sota el lema ‘Mirant al futur’, amb l’objectiu d’analitzar les tendències actuals i els reptes immediats del sector. La novetat més important ha estat que durant l’esdeveniment s’ha sentit la veu de la societat civil a través de gairebé 40 personalitats que han fet preguntes sobre diferents temes adreçades a CEO i representants de companyies. Al final de l’acte, que va tenir com a escenari el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, no ha faltat el tradicional pastís d’aniversari per celebrar l’edició número 50 de la Setmana Mundial.
La conclusió principal d’aquest esdeveniment ha estat constatar que “la indústria de l’assegurança gaudeix de bona salut”, però es troba en un moment de canvi que exigeix afrontar nous reptes. Francesc Santasusana, president del Col·legi, va apuntar durant el seu discurs que “el nostre sector funciona bé com “ho podem veure analitzant alguns aspectes clau. El volum de negoci va créixer l?any passat gairebé un 18% (77.000 milions d?euros) que representa prop d’un 5% del PIB i és un bon exemple d’economia circular perquè la major part del volum de negoci retorna a la societat”.
El president dels mediadors de Barcelona va recordar que “un altre aspecte per veure la importància del nostre sector és la feina. L’assegurança ofereix estabilitat laboral i un entorn de treball amb característiques molt atractives. És conegut per la seva alta estabilitat laboral: més del 95% dels treballadors tenen contractes indefinits. A més, el salari mitjà al nostre sector es troba entre els més alts a Espanya”. I un altre índex interessant és el de la densitat de l’assegurança que va augmentant progressivament i demostra que les primes per càpita creixen a bon ritme.
Respecte a la Setmana Mundial, Santasusana va explicar que és un reflex del que és la professió, una tasca conjunta en què mediadors i companyies circulen de la mà en la mateixa direcció”.
L’apartat de preguntes formulades als directius de nou companyies va permetre desmentir el tòpic que indica que el món de l’assegurança està d’esquena a la societat i tocar un gran ventall de temes mitjançant personalitats de diversos àmbits socials: economia i empresa, sanitat, esports, entreteniment… Els representants d’ARAG, AXA, ASSISA, CA LIFE MGC MÚTUA, FIATC, GENERALI, MAPFRE, OCCIDENT i ZURICH van coincidir a l’anàlisi general ia molts temes específics. Per exemple, es van mostrar d’acord amb la necessitat de captar talent jove per a l’estructura empresarial del sector, van assumir que la indústria avança a bon ritme i van assenyalar que els reptes no s’aturen, especialment en aquesta època vertiginosa de canvis tecnològics que incideixen de ple al negoci. També van expressar la voluntat de col·laborar amb el sector públic per intentar millorar l’accés al sistema de salut a Espanya.
Un altre moment interessant va ser la ponència d’Aaron Kohn, professional que ha dirigit la transformació digital de marques de renom mundial com Mattel (Barbie, Hot Wheels…), National Geographic, AOL i NBC Universal, entre d’altres. Aquest expert nord-americà va explicar els principals riscos a tenir en compte a l’hora d’abordar una transformació. Per exemple, el timing, Kohn afirma que “AOL va llançar un Facebook, un What’sApp i un Google abans que ningú, però ho va fer massa aviat, quan el mercat no estava preparat”. En canvi, Mattel va tenir en compte quina era la veritable audiència de Barbie. “Ens vam adonar que el nostre target eren les mares, per això convertíem el canell en una influencer i en protagonista d’una pel·lícula. Els resultats van ser sensacionals”.
Com cada any, hi va haver temps per a reconeixements amb el tradicional homenatge als col·legiats de mèrit. Són professionals que ja han arribat als 80 anys i que a més atresoren almenys 15 de col·legiació. Els guardonats d’aquest any són Jaume Busquets, Pere Prats, José María Batlle i José María García. Marta Oller, vicepresident del Col·legi, va dedicar unes paraules a aquests quatre mediadors. “Han deixat una empremta inesborrable en tots nosaltres. La seva passió, professionalitat, preocupació pel client han estat una inspiració constant, demostrant que amb treball en equip i cor, no hi ha meta inabastable”. D’altra banda, els dos alumnes del Màster guanyadors del premi al millor treball de final de curs van ser Nabila Mohammed Porras i Gerard de la Creu Font pel seu treball titulat ‘RPA Soluciones / Una Agencia de Subscripción especializada en drones’.
La gala va ser presentada per la prestigiosa periodista Helena García Melero i per Pep Plaza, un actor i humorista molt conegut per la gran habilitat per a les imitacions. Al final de l’esdeveniment va aparèixer a l’escenari un immens pastís creat per Lluc Crusellas, recentment guardonat amb el premi a millor mestre xocolater del món, i es va celebrar l’aniversari de la Setmana Mundial.