La pandèmia ha generat una nova necessitat estratègica: el pla de contingència per coronavirus SARS-Cov-2
El pla de contingència és un document que es crea per preveure diversos escenaris en la vida d’una empresa. Com més respostes hagi davant de situacions hipotètiques o que poden plantejar-se en un futur -a curt, mitjà o llarg termini- més senzill serà superar les crisis. A el menys és el que es preveu en els manuals de gestió empresarial que estableix aquest document com anàlisi de riscos en escenaris impredictibles i d’alta incertesa com una pandèmia, una catàstrofe natural, una situació de commoció social o política, etcètera.
Un pla de contingència comuna ha d’incloure processos d’actuació adaptatius davant de qualsevol circumstància per aconseguir solucions de continuïtat empresarial. El redacta un grup de treball reduït -normalment l’alta direcció amb la col·laboració de treballadors clau- i inclou qüestions tan fonamentals com:
1.- Escenaris de pèrdues econòmiques, d’absentisme laboral, etcètera.
2.- Redisseny de llocs de treball.
3.- Redisseny dels processos de treball.
El SARS-Cov-2 ha posat de manifest la importància de tenir criteris d’actuació davant de situacions imprevistes completament alienes a l’organització empresarial. A mesura que la campanya de vacunació avança augmenta el treball presencial. No obstant això, hi ha notables diferències amb el que coneixíem com a treball presencial perquè hem de preveure circumstàncies que fins a la irrupció de l’COVID-19 no suposaven un problema com els lliuraments de paquets a l’oficina, la convivència i socialització dels treballadors o com s’ha de fer la neteja i desinfecció dels espais.
És un tema prou complex com perquè, en només tres mesos, es publiqués un nou estàndard ISO: la ISO 45005: 2020. Aquesta normalització inclou les directrius i orientacions per a organitzacions de totes les mides i en tots els sectors proporcionant una guia de bones pràctiques la base està en el coneixement acumulat sobre el virus. També permet la planificació en diverses ubicacions -inclòs el teletreball- en pandèmia i postpandèmia.
El pla de contingència per Covid ha de contenir, segons han establert reconeguts experts en seguretat i salut en el treball, els següents punts:
1.- Explicació introductòria amb la descripció dels llocs de treball -horaris, pauses, organització de la feina, etcètera-, la presència de personal extern o de clients, i els mitjans de desplaçament que utilitza la plantilla ‘in itinere’ i ‘in missió ‘.
2.- Actuacions a aplicar en l’empresa per reduir riscos de contagi o propagació com eliminar o limitar l’ús d’ascensors, ampliar els serveis i freqüència de desinfecció en els espais de treball, terres, manilles, teclats, escriptoris i facilitar l’accés al rentat de mans, gel hidroalcohòlic i la ventilació en els espais de treball.
3.- Avaluació de nivells de risc. Es consideren de baixa exposició les persones que treballen a més de dos metres de distància d’altres encara que igualment han d’utilitzar les mesures de protecció establertes a nivell sanitari.
4.- Planificació de mesures preventives en funció dels riscos localitzats en pandèmia i postpandèmia.
5.- Actualització regular dels mecanismes de control per mantenir el dia els procediments i tenir identificat el nivell de risc a què estan exposats tots els membres de l’empresa.