El 56% dels resultats de la banca tenen el seu origen en el negoci assegurador
Les dades no deixen lloc al dubte: el 56% del resultat de la banca enguany procedeixen del negoci assegurador. Un percentatge que s’ha disparat a conseqüència de la covid, però que deixa clar el gir radical del negoci bancari i la seva dependència de la comercialització de productes asseguradors. Una raó més per a reforçar l’oferta de valor dels veritables experts en assegurances.
Lluny han quedat els temps en el qual el protagonisme dels comptes de la banca requeia en l’activitat tradicional d’aquestes entitats. Les xifres dels últims anys mostren que el pes de l’aportació del negoci assegurador no deixa de créixer. Una tendència que ha experimentat un nou i significatiu avanç amb la pandèmia.
La banca s’agafa als ingressos procedents de l’activitat asseguradora per a apuntalar els seus comptes i aquest model es mantindrà, almenys en el curt termini. Diferents entitats com el BBVA i el Banc de Sabadell han anunciat en les últimes setmanes la seva intenció de continuar impulsant aquesta via de negoci per al pròxim exercici i més enllà.
Malgrat l’èxit de la banca en les assegurances, la veritat és que el seu model de negoci està envoltat d’ombres que se centren en el sistema de distribució. La pandèmia, precisament, ha exhibit públicament algunes de les males pràctiques de la banca en la comercialització d’assegurances. El més sonat de tots els casos va sorgir en les primeres setmanes de la crisi sanitària quan una jove emprenedora va denunciar que el seu banc li exigia la contractació d’una assegurança amb l’entitat com a condició per a tramitar un préstec que comptava amb un aval públic.
Més recentment, una sentència judicial va condemnar a una altra entitat també per males pràctiques en la distribució d’assegurances. Els Col·legis de Mediadors de tot el país, a través del Consejo General, denuncien les males pràctiques de la banca i faciliten als consumidors que denunciïn qualsevol pràctica abusiva en la distribució d’assegurances.
Malgrat la pressió comercial de les entitats bancàries i la seva afectació al negoci dels mediadors, la veritat és que la capacitat de retenció de la banca segueix sense enlairar. Ara més que mai és necessari redoblar els esforços per a posar en valor l’aportació dels mediadors. Comunicar als clients i consumidors, per exemple, que no tenen cap obligació de contractar una assegurança amb l’entitat que els concedeix un préstec o una hipoteca.
Et recordem la importància de compartir amb els teus clients els vídeos que es generen a través de la campanya ‘Per a què serveix un mediador d’assegurances?’, que ha posat en marxa el Col·legi i en la qual es destaca el valor de l’assessorament dels agents i corredors en diversos rams i tipologies de producte assegurador. És el cas d’aquest vídeo sobre l’aportació de la mediació en l’assegurança d’Autos.
A més, les possibles ofertes de la banca amb incentius per a aconseguir una suposada reducció en els tipus d’interès d’un préstec han de ser analitzades detingudament, ja que el preu de la prima de l’assegurança és substancialment més alt que la que poden obtenir a través d’un corredor o un agent d’assegurances.
De la mateixa manera, és fonamental reforçar l’assessorament que la mediació aporta tant en el moment de contractació de la pòlissa com al llarg de la vida de l’assegurança. Aquest és un valor diferencial que la banca no ofereix i que el client aprecia i necessita.