L’empresa de mediació és responsable que el seu personal rellevant disposi dels coneixements i actituds necessàries per distribuir assegurances

Classes de formació contínua

La nova normativa de formació contínua per als professionals i les empreses de mediació és exigent amb el compliment d’un mínim d’hores, però també estableix càrregues administratives ineludibles. T’expliquem quines són les teves obligacions per a evitar sancions i aprofitar l’impuls de la capacitació.

La formació contínua és una exigència legal, però també una oportunitat per a millorar la competitivitat dels professionals i les empreses de mediació. En 2022 és imprescindible complir amb l’RD 287/2021 en el qual s’especifiquen les exigències de formació contínua per als mediadors d’assegurances.

La normativa estableix un mínim d’hores de formació contínua per a la plantilla i col·laboradors d’una corredoria o agència d’assegurances que participin en la distribució de productes asseguradors. En concret, els perfils professionals implicat són:

– Responsables de l’activitat de distribució
– Col·laboradors externs
– Empleats
– Personal de call-center que participin en vendes

Quantes hores han de cursar-se anualment?
L’RD 287/2021 estableix dues modalitats en funció de la titulació prèvia. Així, els professionals certificats amb el Nivell 1 i el Nivell 2 (o equivalents) han d’acreditar 25 hores de formació contínua tots els anys. En el cas dels empleats amb el Nivell 3 l’exigència és de 15 hores anuals.

Quins han de ser els continguts?
La normativa no determina quins continguts han de tenir els cursos. Aquesta llibertat d’elecció obre una porta per a personalitzar el pla formatiu de cada professional en funció de la seva activitat, però també dels seus coneixements. L’amplitud temàtica de la formació i la possibilitat d’accedir a cursos certificats són dues variables que contribuiran a rendibilitzar la inversió obligatòria en formació contínua. En l’aspecte econòmic, també és rellevant comptar amb cursos que puguin ser bonificable.

Quines exigències administratives té la nova normativa?
Al marge de les tasques de cerca de cursos i les possibles gestions per a aconseguir la bonificació dels cursos, la normativa exigeix elaborar una memòria anual de l’activitat formativa que ha d’estar a la disposició de la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions (DGSFP). En aquesta memòria ha de figurar les dades dels cursos realitzats per cada empleat i col·laborador.

Quines responsabilitats marca la llei per a l’empresa i els empleats?
L’empresa de mediació és responsable que tot el seu personal rellevant disposi dels coneixements i actituds necessàries per a desenvolupar la seva tasca en la distribució d’assegurances. La llei estableix, d’altra banda, una responsabilitat administrativa per al personal que no compleixi amb el que exigeix la normativa.

Últimes notícies