Els continguts de la jornada van traslladar als assistents una visió sobre l’actual crisi financera, els processos de concentració al sector, el paper de les agències de subscripció i les principals novetats tecnològiques accessibles i transformadores
La sala del campus universitari La Salle-Universitat Ramon Llull es va omplir amb la presència de més de 250 col·legiats catalans que van assistir a la Jornada convocada pel Consell de Col·legis de Mediació d’Assegurances de Catalunya. En la intervenció de benvinguda, Francesc Santasusana, president del Consell, acompanyat a l’escenari pels presidents dels col·legis de Girona, Lleida i Tarragona, va destacar que “aquest és un primer pas que si us resulta interessant tindrà continuïtat al llarg dels propers mesos en forma d’altres sessions monogràfiques”.
Les cinc sessions que es van desenvolupar al llarg del matí van estar molt lligades a l’actualitat. Els ponents van proporcionar gran quantitat de dades i reflexions sobre alguns dels aspectes que estan més incloent en el desenvolupament de l’assegurança i que tindran un gran impacte en el futur de les empreses de mediació.
Horst Agata, Màrqueting Manager Gen Re per a Llatinoamèrica, Espanya i Portugal, va ser el primer ponent del matí. Aquest expert en reassegurança va oferir als assistents un dibuix complet sobre com els esdeveniments dels darrers anys i l’actual crisi financera estan impactant al sector assegurador. Agata va explicar la situació que estem vivint “està afectant la rendibilitat i la solvència d’asseguradores i reasseguradores” i que la situació ens deixa un panorama complicat amb un mercat molt endurit “i que seguirà així per força temps”.
Amb tot, el directiu de Gen Re va destacar que “aquesta situació és un repte per a tots nosaltres i també una oportunitat”. Agata va explicar que “tinc total confiança en el futur de la indústria asseguradora”. En aquest sentit, va destacar que l’aparició de nous riscos proporcionarà oportunitats de creixement que “estic convençut que el mesurament sabrà aprofitar”.
Juan Corona, catedràtic en Economia Aplicada i Rector honorari de la Universitat Abad Oliba CEU, va prendre el relleu a l’escenari per traslladar als assistents a la jornada una visió sobre els models de creixement de les empreses familiars a partir de processos de fusió, absorció i col·laboració. Corona va assegurar que “la visió a llarg termini i el tracte de qualitat al client” amb els dos grans valors que caracteritzen les empreses familiars.
L’economista va explicar com l’entrada de capital procedent de fons d’inversió a les empreses familiars no sol ser la millor solució i va advocar per trobar alternatives a partir d’acords entre empreses familiars com la fórmula més adequada per créixer. Al llarg de la seva intervenció, el catedràtic de la Universitat Abad Oliba CEU va repassar alguns dels aspectes que determinen el desenvolupament i la gestió de la majoria de les empreses familiars.
Al voltant de l’agitació que s’està vivint a les empreses de mediació amb l’interès per part del capital risc que està desencadenant una allau d’operacions els últims mesos, Pablo Martínez-Pina, soci de PricewaterhouseCoopers (pwc), va desenvolupar la tercera ponència de la Jornada. El consultor va destacar que aquests moviments revelen les bones perspectives que de la intermediació d’assegurances i que és el que genera aquest gran interès per part dels mercats.
En la seva intervenció, Martínez-Pina va explicar que és important tenir en compte que la majoria d’aquests inversors no són un company de viatge a llarg termini “la intenció és fer el negoci més eficient i en cinc anys vendre”. L’expert va traçar un dibuix complet sobre com es desenvolupen aquest tipus d’operacions i va identificar alguns dels principals actors que prenen posicions en corredories d’assegurances.
Després d’una petita pausa, la Jornada es va reprendre amb una taula rodona sobre el paper de les agències de subscripció i la seva aportació als professionals de la mediació. Liderada per Jose Núñez, Country manager Espanya i Portugal Lloyds, a la sessió van participar José Luis Latorre, Director d’Alea Agència de Subscripció, S.L.; Félix Ferrer, Director General Crouco Agència de Subscripció, S.L.; Dario Spata, CEO d’Iberian Insurance Group, S.L. i Luis Heras, Director General Nuvu Underwriting Iberia, S.L.
A través d’un format de preguntes i respostes, els responsables de les agències de subscripció van anar definint el valor de l’aportació que des de les empreses poden fer als corredors. La sessió va servir per conèixer millor l’activitat d’aquests professionals, que es van comprometre a redoblar els seus esforços per donar-se a conèixer.
La darrera ponència de la Jornada va girar al voltant d’algunes de les solucions tecnològiques més disruptives que poden transformar i fer més eficients els negocis de mediació d’assegurances. En el marc de l’ecosistema insurtech, Pau Llambí, CEO de Marketers Group i assessor en tecnologia, presència i màrqueting digital del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Barcelona, va compartir amb els assistents una sèrie de novetats relacionades amb la intel·ligència artificial, l’automatització robòtica de processos, els smart contracts, el blockchain i les solucions no-code.
La presentació de Llambí va ser eminentment pràctica i va mostrar als mediadors com aquestes tecnologies són ja accessibles per a qualsevol pime i de quina manera els poden ajudar a millorar el seu negoci. L’expert va animar els presents a dedicar temps a conèixer millor les possibilitats que ofereix una solució com el Xat GPT per conèixer-les millor i descobrir-ne les possibilitats.
En les paraules de comiat, Santasusana va expressar la seva satisfacció per la magnífica resposta a aquesta iniciativa i va manifestar la intenció dels col·legis catalans de continuar impulsant conjuntament des del Consell iniciatives que aportin valor als col·legiats. En aquest sentit, el president es va referir a la darrera sessió dedicada a les novetats tecnològiques com a mostra del servei d’assessorament i acompanyament que “volem proporcionar des dels col·legis”. Santasusana va avançar la intenció de “disposar d’un espai físic” en què els col·legiats puguin testar les noves solucions innovadores que vagin apareixent per “conèixer-les i implementar-les a les vostres empreses”.