És important tenir ben definit el disseny dels processos interns dins de l’empresa perquè hi hagi una bona coordinació interdepartamental
Saber treballar en equip és un must en les empreses. La capacitat de treball en equip és inclosa entre els requisits dels departaments de recursos humans i de les empreses de selecció. Dins de les teories de gestió organitzacional s’entén l’empresa com un sistema en què tot ha de funcionar en funció de les tasques i missions de cada departament i integrant de la mateixa.
La consultora Deloitte va destacar en el seu informe Tendències de capital humà 2019 que l’acompliment organitzacional és un esport en equip i no tant de jerarquies. És un canvi de lideratge transformador facilitat per les noves tecnologies i les noves pràctiques en els models de treball.
No obstant això, és molt important que tothom conegui la seva funció per evitar embuts, frecs o ineficiències. Si en el moment de la selecció el departament de recursos humans no selecciona persones amb les habilitats i la formació adequades, els processos productius no aconseguiran ser eficients. D’altra banda si els tècnics no avaluen els riscos de forma adequada les conseqüències poden resultar molt contraproduents per a la companyia.
Poden sorgir problemes i, fins i tot, relacions crítiques. Per això és important tenir ben definit el disseny dels processos interns dins de la companyia perquè hi hagi una bona coordinació entre departaments i amb això el treball pugui fluir per assolir els objectius.
Definició de tasques
La primera part de la feina en equip comença en què cada membre conegui bé la seva comesa, el escometi en temps i forma i tingui clars els terminis de lliurament. “El treball en equip consisteix en confiar que els altres faran la seva banda sense que hagis de vigilar tot el temps” va manifestar en el seu dia Steve Jobs, fundador d’Apple.
Calendari d’objectius
És important que tota l’organització conegui el calendari d’objectius. En funció d’aquest cal tenir en compte cada perfil i, si hi ha coordinadors, sabran qui es mantenen a el dia i qui resulten més resolutius davant la pressió del deadline. El coordinador coneix les tasques en curs, els terminis i els fluxos de treball.
Si per la grandària de la companyia no es pot comptar amb aquesta figura és clau que els membres de l’equip sàpiguen gestionar el seu temps i les seves responsabilitats.
Tenir la capacitat d’aportar
Però conèixer el propi treball no eximeix d’aportar creativitat. En aquest cas, publicacions com Harvard Deusto Business & Technology posen de manifest el paper de l’empresa per formar, inspirar i motivar un equip de professionals i que treballin junts il·lusionats, motivats i compromesos. Tenir la capacitat d’aportar a la pròpia feina és part d’aquesta motivació. El resultat sol ser una major productivitat i un millor rendiment en l’organització.
El paper del líder
Tot i que la jerarquia es dilueix en el sistema organitzatiu que preval avui dia porta a organitzacions més transversals hi ha un paper, el de qui ha de prendre una decisió -sol ser el mànager, el líder- que ha de intervenir en les situacions de tensió. Aquestes són inevitables. Apareixen sempre encara que la intensitat depèn de el bon clima organitzacional. A vegades el problema és únicament que algun membre o departament pensa que li estan trepitjant el terreny o no està realitzant una tasca per considerar que no és de la seva competència.
La major part de el temps el líder intervé com a guia permetent l’equip desenvolupar les seves comeses amb la capacitat de prendre decisions.
Reunions regulars i productives
En un equip és important realitzar reunions regulars. Reforcen el sentit de pertinença i cohesionen; però, han d’entrar en l’agenda de treball de forma dosificada. Han de ser productives, amb un temps limitat, amb objectius clars i en elles s’ha de tenir la llibertat, i estar disposats, a escoltar punts de vista divergents.
Comunicació, transparència i assertivitat
Un equip de treball, a més de les reunions, necessita mantenir una comunicació fluïda. És crucial saber adaptar el missatge i el to a cada interlocutor, a el tipus de equip i fins i tot a la idiosincràsia particular de l’entorn en què se situa o interacciona l’empresa.
La transparència es basa en aquest cas a ser sensibles a situacions que poden afectar l’esdevenir de l’equip. Per exemple, els canvis personals o de salut poden requerir un esforç, per solidaritat, dels membres de l’equip per complir amb els terminis. Si l’equip és conscient podrà adaptar-se.
L’assertivitat, la capacitat d’expressar opinions o fer qualsevol plantejament d’una manera constructiva i que no resulti agressiva cap als altres o afecti els seus drets és cada vegada més valorada. És una habilitat que ajuda a trobar solucions quan cal.
Reconeixement
Cal valorar, reconèixer i potenciar el treball en equip. La motivació per a la continuïtat i l’èxit comença en aquest esglaó. Unes senzilles i sinceres paraules d’agraïment i reconeixement seran suficients.