La situació tornarà a posar a prova les fortaleses del sector i la seva capacitat d’adaptació
Totes les dades apunten al fet que viurem una tardor marcada per la crisi econòmica causada per la suma de multitud de factors i, entre ells, per les conseqüències del conflicte a Ucraïna. Com afectarà l’Assegurança aquesta situació? Què podem fer per a plantar cara a aquesta nova crisi? Compartim amb tu algunes reflexiones.
Un dels primers aspectes a gestionar en les situacions de crisis té a veure amb la reacció dels particulars i les empreses. La precaució condueix a un refredament de l’economia i la consegüent reducció de l’activitat. En la versió més extrema, el temor pot tenir un efecte paralitzant. Seria una reacció exagerada a un problema real que no fa més que agreujar-lo i complicar la sortida.
Amb la inflació pels núvols, una crisi energètica si precedents i els comptes públics dels països portades al límit per la pandèmia, per citar només alguns dels factors en joc, és previsible que la por sigui una variable que adquireixi un gran protagonisme.
La primera resposta imprescindible en la gestió de qualsevol negoci en semblants circumstàncies és tractar de preservar la calma enmig de la tempesta. En els últims temps, des de la crisi financera que va començar en 2008, sembla que ens hem acostumat a encadenar situacions adverses que va tenir el seu episodi més disruptiu amb la pandèmia global i els seus dos anys de restriccions de tota mena. Tots, particulars i empreses, ens hem habituat a desenvolupar al màxim la nostra capacitat de resiliència i aquest és un valor que també ens serà útil ara.
Diversos experts han analitzat l’impacte que la inflació pot tenir en les renovacions d’algunes assegurances i, d’una manera més general, en el preu d’alguns productes asseguradors. Tot costa més i sembla raonable pensar que les primes també experimentaran una pujada. En aquest sentit, Javier Barberá, president del Consell General, reflexionava recentment sobre l’impacte en rams com a Autos, en el qual els costos de les reparacions s’han disparat i també s’han dilatat en el temps, i en Salut, ja que existeix l’alternativa de la sanitat pública”. Per part seva, Pilar González de Frutos, presidenta d’UNESPA, advertia fa unes setmanes que és molt possible que l’entorn altament competitiu del ram d’Autos “s’intensificarà” en el context que estem vivint.
No obstant això, com a sector tenim una sèrie de fortaleses evidents, que les successives crisis s’han encarregat a posar de manifest, que ens col·loquen en una millor posició per a afrontar un escenari tan complicat. De fet, sorgeixen també oportunitats en situacions d’incertesa tant per als particulars com per a les empreses. Vinculades a diversos productes que aportin seguretat en un moment tan delicat o garanties. Però també noves necessitats asseguradores que cal encaixar en els productes contractats pels clients com són la proliferació d’instal·lacions solars. Caldrà estar atents a aquest nou escenari per a poder acompanyar als clients en les seves necessitats.
Un altre element en el qual continuar aprofundint és el de la digitalització, ja que ens obrirà noves vies comercials, d’una banda, i, per una altra, pot influir positivament en l’eficiència dels processos de treball i en els costos.
Finalment, dos valors a l’alça que en els moments difícils hem de tenir més presents que mai: la flexibilitat, entesa com la capacitat d’adaptar-nos a cada moment, i l’esperit innovador. És a dir, l’actitud de cerca permanent d’una manera millor de fer les coses pot marcar diferències.