Miriam Montero, advocada d’ARAG, ens explica com protegir les nostres dades en utilitzar aquest tipus d’aparells
Cada cop és més habitual utilitzar assistents de veu, polseres d’activitat, Smart TV o electrodomèstics connectats a la xarxa wifi. Aquests productes intel·ligents conformen el que es coneix com ‘l’internet de les coses’ i comporten un tractament de dades personals perquè puguin interactuar amb nosaltres.
Per què necessiten aquestes dades? Es fan servir per recordar funcions concretes, per estudiar preferències i donar un servei més d’acord amb els gustos del consumidor o per compartir informació personal amb tercers i donar resposta a sol·licituds concretes. Per exemple, feu servir el codi postal per saber el temps en una ubicació concreta o les dades d’usuari per permetre que altres es posin en contacte.
Com protegir la meva privacitat?
L’Agència Espanyola de Protecció de Dades recomana que, abans d’adquirir dispositius connectats, ens informem de les qüestions següents:
- Quines dades recull
- Quin protocol utilitza per intercanviar informació,
- Quin tractament de dades realitza
- Quines possibilitats de configuració té
- Com es recull el consentiment
- Com es poden exercir els drets personals en matèria de protecció de dades
Tal com estableix el Reglament Europeu de Protecció de Dades: “El principi de transparència exigeix que tota informació adreçada al públic o a l’interessat sigui concisa, fàcilment accessible i fàcil d’entendre, i que s’utilitzi un llenguatge clar i senzill, i a més , si escau, es visualitzi […]”. Això vol dir que hem de saber quines dades s’estan recollint, per qui i amb quina finalitat, per tal que prestem un consentiment exprés per fer-ho. Per això és important que, abans de fer servir aquest tipus d’aparells, ens llegim detingudament tota la informació del producte. També cal revisar les condicions de privadesa i permisos i mantenir-les actualitzades.
Cal no oblidar que tenim drets d’accés, rectificació, oposició i supressió sobre les nostres dades i que si les veiem vulnerades ho hem de posar en coneixement de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.