L’aprovació del Reial decret llei 5/2023 té com a principal finalitat evitar que les persones que han patit un càncer siguin discriminades en l’accés als serveis financers. És a dir, regula el dret a l’oblit oncològic.

cancer-national-cancer-institute-BxXgTQEw1M4-unsplash

El citat Reial decret llei té com a objectiu prioritari és evitar que les persones que han superat un càncer hagin de justificar el seu historial mèdic, i té com a principal finalitat evitar que siguin discriminades en l’accés als serveis financers. Es tracta d’una iniciativa del dret europeu, a través d’una resolució parlamentària de l’any 2022, dins de les actuacions del Codi Europeu contra el càncer, que obliga al fet que tots els països de la Unió Europea incorporin aquest dret en la seva pròpia legislació, abans de l’any 2025, i que busca que no es tingui en compte que algú hagi patit un càncer, discriminant-li a l’hora d’accedir a la contractació d’una assegurança de vida o la sol·licitud d’un préstec.
Ara la qüestió ha de centrar-se en si la regulació que es fa sobre el dret a l’oblit oncològic, per part del govern d’Espanya, compleix amb els objectius marcats per les institucions europees, atorgant als pacients els elements suficients per a no ser discriminats per haver superat un càncer.
El document adjunt, només per a col·legiats, amplia aquesta informació amb una nota de l’Assessoria Jurídica del Col·legi, redactada per Josep Lluís Fernández.

Últimes notícies