Es la capacidad de entender los cambios, adaptarse a ellos y saber emplearlos para que nos aporten valor en lugar de desestabilizarnos

 

Inteligencia artificial

Les persones amb intel·ligència contextual prenen decisions encertades en situacions d’incertesa perquè entenen la realitat com a pocs, veuen l’oportunitat abans que ningú i actuen en conseqüència. Avui, gràcies al treball de Howard Gardner, pare de la teoria de les intel·ligències múltiples, sabem que hi ha tipus d’intel·ligència no lligats directament als èxits acadèmics.

Una és la intel·ligència contextual que és la capacitat d’entendre els canvis, adaptar-s’hi i saber emprar-los perquè ens aportin valor en lloc de desestabilitzar-nos. És un tipus d’intel·ligència lligada a la intuïció i l’experiència i un dels primers a referir-s’hi va ser el psicòleg i professor de Yale Robert Sternberg, dins de la seva teoria triàrquica de la intel·ligència, que afirma que aquesta es conforma de tres àrees: analítica, creativa i contextual o pràctica. Aquesta última és fonamental per ser capaços de desenvolupar-nos amb èxit al món real.

Tarun Khanna, professor de l’escola de negocis de Harvard, fa referència a aquest tipus d’intel·ligència com “l’habilitat per entendre els límits del nostre coneixement i adaptar-lo a un ambient diferent”.

Les persones amb intel·ligència contextual tenen un bon control dels nous escenaris i situacions, són capaços d’adonar-se dels elements de la realitat aliens al coneixement tècnic i valorar-los per saber encaminar les decisions. Tot això permet millorar i optimitzar la presa de decisions.

 

Claus per dominar la intel·ligència contextual

1.- Comptar amb gran capacitat per prendre decisions detectant les situacions o les realitats sense estar basades en el coneixement tècnic.

2.- Haver viscut i experimentat diferents cultures o treballat amb persones procedents de diversos entorns.

3.- Tenir mentalitat de futur.

4.- Comptar amb capacitat d’influència -habilitats interpersonals- de manera positiva i no coercitiva. Sense autoritarismes.

5.- Estar atents a les tendències i problemes socials.

6.- Tenir sensibilitat cultural.

7.- Tenir lideratge multicultural.

8.- Ser agent de canvi tenint el valor de plantejar preguntes difícils i sent proactiu per encarar desafiaments, liderar, participar o fer canvis.

9.- Ser capaç d’avaluar la pròpia feina sent conscient de les pròpies debilitats i fortaleses.

10.- Tenir pensament crític -incloses les pròpies decisions-.

11.- Ser capaç d’afavorir el consens amb i entre altres persones.

12.- Comptar amb l’habilitat d’escolta, el maneig de conflictes i la creació de situacions en què tots guanyen.

13.- Tenir consciència de les diferents percepcions de les persones –companys, subordinats i superiors–.

14.- Conèixer les pròpies experiències i creences preconcebudes.

15.- Ser empàtic.

16.- Estar al dia sobre una àmplia diversitat de temàtiques tenint en compte, també, punts de vista que no es comparteixin a nivell personal.

Últimas noticias