Per què els riders són falsos autònoms, segons el Suprem

Sonia Sánchez, advocada d’ARAG, analitza les claus de la decisió del tribunal que considera que aquests repartidors tenen una relació laboral amb les empreses per a les quals treballen

Una recent sentència de Tribunal Suprem s’ha pronunciat per primera vegada sobre el model de relació laboral que hi ha entre els riders o repartidors de menjar a domicili amb les plataformes digitals, en aquest cas, Glovo. Han de seguir essent autònoms o assalariats? L’advocada laboralista d’ARAG, Sonia Sánchez, ho analitza a continuació.

Riders: com treballen i quina situació laboral tenen

En la nostra societat, principalment en les grans ciutats, hem vist com ha anat creixent un nou model de negoci a través de plataformes digitals: el repartiment de menjar a domicili. Els riders presten els seus serveis a través d’aquests canals, normalment aplicacions mòbils com Glovo, Just Eat o Deliveroo, on els restaurants ofereixen els seus productes i el seu lliurament a casa.

Els riders estan donats d’alta en Seguretat Social com a autònoms i treballen a través d’aquestes aplicacions, rebent notificacions de les comandes que reparteixen amb els seus propis vehicles, normalment bicicletes o motos. Aquests comandes se’ls assignen tenint en compte la seva localització, horari, volum de comandes o la valoració dels clients o proveïdors…

La relació entre els repartidors amb les plataformes digitals porta temps sent objecte de debat i controvèrsia en els jutjats i tribunals del nostre país, pel que fa a si realment són treballadors autònoms o, per contra, són falsos autònoms.

 

Què és un fals autònom?

Els falsos autònoms són treballadors que tenen un contracte mercantil amb una empresa quan, en realitat, com existeix una relació laboral, haurien d’estar contractats com a treballadors per compte d’altri i donats d’alta a la Seguretat Social. A l’ésser considerats autònoms no se’ls reconeixen certs drets laborals que tenen els treballadors per compte aliè, com ara vacances, permisos o indemnització en cas d’acomiadament o finalització de contracte.

La decisió de Tribunal Suprem: els riders no han de ser autònoms

Amb aquesta sentència, el Tribunal Suprem declara que la relació que uneix els repartidors amb aquestes plataformes digitals, en concret amb Glovo, és laboral. Això implica que aquests treballadors han de ser assalariats de l’empresa i no autònoms.

Què s’ha tingut en compte per determinar que els repartidors han de ser treballadors per compte aliena

El Tribunal Suprem considera que els repartidors de menjar a domicili no disposen d’una organització empresarial pròpia i que presten els seus serveis dins de l’organització de treball de les plataformes.

Per l’alt tribunal també concorren característiques pròpies d’una relació laboral per compte aliè com la dependència i l’alienitat. En aquest sentit, és l’empresa la que fixa les condicions de el servei que han de prestar, i no és no és una simple intermediària en la contractació de serveis entre comerços i repartidors, a més de ser la titular de la plataforma digital, que és la que permet la realització d’aquesta activitat.

 

Quina situació ens trobem a partir d’aquest moment?

La decisió de Tribunal Suprem ha estat un gran pas per acabar amb la controvèrsia judicial sobre la condició laboral d’aquests treballadors.

A l’espera d’una possible regulació legal sobre aquesta situació per part de Govern, la sentència obre el marc perquè aquesta plataforma canviï el model de contractació d’aquests repartidors per contractar-los com a treballadors per compte alié, tot i que caldrà estar a l’expectativa del que succeeix en aquest sentit. Cal tenir en compte, a més, que la decisió presa va tenir repercussió i es pot estendre a casos similars.