El president del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Barcelona, Francesc Santasusana, va inaugurar la Cimera Iberoamericana de l’Assegurança que se celebra a Barcelona del 22 al 24 de novembre. El Col·legi és escenari de l’última jornada d’aquest esdeveniment.
La Cimera Iberoamericana concentra a professionals del sector segurs de diversos països llatinoamericans amb l’objectiu de debatre i d’implicar el sector assegurador en la tasca d’assumir els Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per l’ONU en 2015 i convertir així el sector en un agent més d’una societat ètica, humana, justa, sostenible i saludable. Una delegació de cinquanta representants de l’assegurança llatinoamericana participa en aquest esdeveniment que aborda temes com a innovació, transformació digital, tendències del mercat i el nou model de relació entre companyies, insurtech i corredors, entre altres. Les sessions tenen lloc en quatre diferents seus. El Col·legi acollirà la de l’última jornada (24-N).
En el seu breu discurs inaugural, Santasusana va destacar el paper social de la assegurança i va convidar els participants a fomentar la reflexió i el debat per a ajudar a trobar solucions als principals reptes que afronta el sector. El president del Col·legi va destacar que “afrontem un futur global i diferent del qual hem d’adaptar-nos amb l’esforç de tots”.
Durant la primera jornada de la Cimera es va parlar molt d’innovació i tecnologia. Gabriel Myster, director de continguts de la Cimera, ha insistit en una idea clau: “la innovació no és una finalitat en si mateixa”. Aurea Rodríguez, Directora Interina del EIT (European Institute of Innovation and Technology) Culture and Creativity South West, s’ha referit a l’ús de tecnologies innovadores com la Intel·ligència Artificial i ha assegurat que sovint “donen vertigen”. Ha recordat també que el valor de mercat de les grans tecnològiques, com Apple o Microsoft, “es basa en un 80% en intangibles: persones, algorismes…” Aquesta ponent afirma que “la tecnologia és una eina” i que el corredor d’assegurances “no serà un bot perquè ens agraden les relacions personals, però els bots sens dubte seran un nou canal d’assessorament i venda d’assegurances. La intel·ligència artificial no ens llevarà el treball, ens el llevaran les persones que sàpiguen manejar aquesta intel·ligència artificial, d’aquí la importància de formar a les persones en el domini de les noves tecnologies”.
Genís Roca, consultor i president de Fundació puntCAT, ha assegurat que “el món digital l’ha impregnat tot i ningú pot quedar indiferent” i ha posat l’èmfasi en la necessitat de tenir productes personalitzats. “Anem cap a uns serveis proactius i massivament personalitzats”.
Per altra banda, el mexicà Salvador Alonso, Director General d’Assegurances Banorte, ha explicat com es crea un producte assegurador digital i per fer-ho detallat el cas d’èxit d’una pòlissa de viatges en una regió de Mèxic.