Coneixes la matriu d’Eisenhower, la piràmide de Maslow i el mètode Dominó?
- 08/10/2020
- Posted by: elcol-legi
- Category: Notícies

T’expliquem tres criteris clàssics per a gestionar correctament el temps i ser més eficient a l’hora d’ordenar les nostres prioritats
Gestionar el temps, diferenciar l’urgent del que no ho és tant és una tasca tan complicada com necessària per a qualsevol professional. El dia a dia ens devora i ens exigeix prendre moltes decisions. Tot sembla urgent, però no tot ho podem atendre el mateix temps. Cal prendre decisions i establir prioritats.
En aquest contingut, et mostrarem tres mètodes, tres sistemes clàssics que ens proposen tres maneres d’organitzar el nostre temps.
La matriu Eisenhower
Dwight Eisenhower és una de les figures més de la història dels Estats Units. Militar de carrera, va exercir el comandament suprem de les forces nord-americanes durant la Segona Guerra Mundial. Anys després, va guanyar les eleccions presidencials i va ocupar la Casa Blanca entre 1953 i 1961. Un home d’èxit del qual els seus col·laboradors sempre van destacar la seva gran habilitat per a la presa de decisions i la correcta gestió del temps. La clau del seu èxit és conegut com la Matriu Eisenhower.
Es basa a dividir les tasques en quatre grups que serveixen per a establir una jerarquia.
1- Urgents i importants: Són les tasques que hem d’atendre personalment i sense demora.
2- Importants, però no urgents: Podem programar-les per a atendre-les més endavant.
3- Urgents, però no importants: L’ideal és delegar aquestes tasques en altres membres de l’equip.
4- Ni importants ni urgent: Probablement són tasques que podem descartar.
És un sistema molt visual, com es pot veure en la fotografia. D’altra banda, existeix una app denominada Mètode Eisenhower que ens permetrà organitzar les nostres tasques en el mòbil segons el criteri d’aquest cèlebre general.
El Mètode POSEC
Aquest mètode té un camp d’acció més ampli, ja que pretén ajudar-nos a establir prioritats en la nostra vida i també en el treball de manera combinada. Es basa en la piràmide de jerarquia de necessitats d’Abraham Maslow. Per a organitzar correctament el nostre temps i ordenar la nostra vida ens proposa:
Prioritzar: El més important va primer i d’això depèn aconseguir els teus objectius vitals.
Organitzar: Per a aconseguir complir les nostres metes és important organitzar-nos. Ens aportarà seguretat. Inclou totes les coses que hem de fer amb freqüència per a aconseguir l’èxit.
Racionalitzar: Aquest tercer bloc es refereix a les coses que no ens agrada fer però que hem de fer-les. Aquest bloc està relacionat amb el treball que ens proporciona l’estabilitat econòmica.
Economitzar: En aquest quart nivell se situen les coses que s’han de fer i gaudir. Inclou oci i entreteniment. En el context laboral, fa referència a tasques que ens agrada realitzar però que no són urgents i hem de posposar.
Contribuir: En aquest nivell se situen totes les coses que retornem al món, la nostra versió més solidària. Ens exigeix centrar la nostra atenció en les coses que marquen la diferència.
El Mètode Dominó
El principi d’aquest mètode s’inspira en les fitxes del dominó. La física demostra que una fitxa de dominó pot derrocar a una altra de grandària fins a un 50% superior. Utilitzant aquesta imatge, el Mètode Dominó es tradueix en què els petits avanços tenen un paper determinant per a aconseguir grans objectius.
A efectes pràctics, es tracta d’atendre aquelles coses que una vegada completades faran que altres tasques pendents quedin sense sentit i fins i tot puguin ser eliminades. Tornant a la imatge de les fitxes de dominó, es tracta de seleccionar aquella fitxa que sigui capaç de tombar la següent i així successivament.
Si apliquem aquest sistema de manera eficaç millorarà la nostra productivitat. Hem d’identificar amb claredat com és el nostre propòsit final i establir prioritats.