No es tracta de treballar més hores sinó optimitzar al màxim el temps que dediquem a cada tasca
Amb cada entrada d’any és freqüent sentir parlar dels propòsits d’any nou. La llista de reptes personals pot ser tan llarga o curta com vulguem però el cert és que el veritable objectiu és ser capaços de mantenir, almenys, un nombre limitat d’aquestes metes a assolir i que es converteixin en un hàbit. En aconseguir fer aquests propòsits, encara que sigui en part, ens sentim millor amb nosaltres mateixos i molt més motivats. Tampoc no s’ha de tirar la cavalleria a sobre si no aconseguim complir. Els especialistes en psicologia recomanen anar pas a pas i intentar assumir, sobretot, objectius assolibles.
A la feina, treure més partit alhora no té res a veure amb treballar més hores. De fet, un estudi de la Universitat de Stanford (Estats Units) va concloure que la productivitat disminueix de forma important amb el pas de les hores. Per exemple, a partir de les 50 hores de feina a la setmana, la productivitat es redueix de forma dràstica, segons la investigació.
La majoria de les persones que vulguin ser productives a la feina tenen, en general, que trobar moments per:
1.- Desconnectar. La capacitat d’atenció i de concentració cerebral comença a decaure al voltant dels 20 minuts. A més, la disponibilitat 24/7 està totalment desaconsellada. Si un emprenedor no pot alliberar els caps de setmana o algun dia de descans, llavors el millor és buscar moments aquests dies per ocupar-se de respondre mails, per exemple. Una bona manera és intentar fer-ho, si hi ha nens a casa, quan aquests estiguin al llit. D’aquesta manera, s’haurà aconseguit passar temps en família durant la resta del dia.
2.- A casa, no deixar-ho tot pel cap de setmana. Si l’objectiu és tenir temps de descans i esbarjo en els caps de setmana i festius en lloc de concentrar totes les tasques de la llar aquests dies la meta pot ser tractar de fer un calendari de tasques que anar complint dia a dia entre setmana. Hi ha d’haver una tasca i un temps assignat i es tracta d’aconseguir acabar-la en aquest temps. Si així i tot queda alguna cosa per fer programa un altre moment. El que és important és intentar anar fent i mantenir una dinàmica. Sense angoixes. Tot el pla ha d’orientar-se a trobar aquest temps que cal per descansar i gaudir del temps lliure, de la família, dels amics…
3.- Fer exercici. Comptar amb un pla d’exercici no només cercar millorar la nostra salut sinó que permet desconnectar, reduir l’estrès, alliberar tensió i permetre, fins i tot, que a la nostra ment hi acudeixin noves idees. La creativitat i la relaxació estan molt unides.
4.- Afavorir la reflexió. Quan podem desconnectar és més fàcil reflexionar amb calma sobre les coses i els temes que ens afecten i, així, trobar solucions.
5.- Fer allò que ens encanta. Si tenim una passió, és important dedicar-hi espai. Tenir-la o trobar-la ens aporta emoció vital, il·lusió, aparta l’estrès i les preocupacions, obre la ment i en facilita el gaudi. Dedicar temps a llegir, a cuinar si ens encanta fer-ho, a escoltar música… saber divertir-se és una clau fonamental per tenir èxit.
6.- Despertar cada dia a la mateixa hora. Encara que sigui cap de setmana, és millor intentar aixecar-se, més o menys, a la mateixa hora que la resta de la setmana. El cervell arriba al màxim rendiment entre 2 i 4 hores després de despertar-nos així que, aprofitant l’hora primerenca, podem fer exercici primer i després passar a una activitat mental. La nostra creativitat rebrà un bon impuls.
7.- Reservar uns minuts per planificar la setmana. És cert que les planificacions poden saltar en qüestió d’un instant, però tenir un petit pla ens permet començar la setmana més preparats. Només cal reservar uns minuts per plantejar-nos els propers dies.