Als països menys desenvolupats, molts d’ells en el continent africà, l’augment és major que en les zones en què la longevitat és més alta.
Un recent estudi publicat en la revista científica Plos One analitza l’evolució de l’esperança de vida en països amb diferents nivells de desenvolupament, així com els factors que propicien aquesta evolució i els canvis de tendència per gènere. L’estudi titulat ‘Convergència i Divergència en la Mortalitat: un Estudi Global de 1990 a 2030’ confirma la tendència a l’augment de l’esperança de vida a tot el món. Aquest augment s’ha produït en grau més alt als països africans menys desenvolupats, arribant a passar, en alguns casos de menys de 50 anys d’esperança de vida a més de 60 en un període d’aproximadament 40 anys. La reducció de la mortalitat infantil i la millora de l’assistència, cures i tractaments a les persones majors són alguns dels factors principals d’aquesta evolució. Als països desenvolupats, per part seva, on l’esperança de vida pot arribar a superar els 80 anys, la longevitat també creix, però l’augment es produeix a un ritme més pausat i s’espera que en moltes zones se superin els 85 anys en 2030.
L’estudi ha estat realitzat per David Atance (Universitat d’Alcalá de Henares) i José Manuel Aburto (London School of Hygiene and Tropical Medicine) amb la col·laboració de Xavier Varea i Mercè Claramunt (Universitat de Barcelona). Per a dur a terme la recerca s’han analitzat nou indicadors demogràfics i s’han distribuït els països en cinc grups, en funció del seu nivell de desenvolupament. La recerca ha provat l’efecte de fenòmens com a conflictes bèl·lics, pandèmies o desastres naturals en l’evolució de la mortalitat i l’esperança de vida. Aquestes circumstàncies provoquen que, al llarg del període estudiat (1990-2030) hi hagi països que canviïn de grup en moments determinats. Així mateix, l’aparició d’aquests esdeveniments no previstos convida a ser prudents a l’hora d’elaborar projeccions per al futur, si bé les tendències permeten determinar estimacions. El treball realitzat ha permès proporcionar una perspectiva global de l’evolució de la mortalitat i l’esperança de vida mitjançant mètodes d’estudi precisos.