Música alta, televisió encesa tota la nit i escombraries al pati interior. Si tens veïns com aquests, a ARAG t’expliquen què hi pots fer.
Contingut patrocinat per ARAG
Tots podem pensar en problemes causats per veïns o veïnes molestes. Els més comuns solen ser els sorolls (per crits o per música, però també per l’ús d’aparells electrònics encesos en hores intempestives i que poden provocar vibracions). Però també ens trobem són burilles que cremen tendals, orins de gossos que taquen la roba estesa o, fins i tot, veïns que embruten o fan malbé zones comunes. No obstant això, també ens podem trobar amb situacions molt més greus com enganxalls il·legals a la llum i l’aigua o fins i tot amenaces i coaccions.
Qualsevol de les situacions anteriors es pot tractar jurídicament. No obstant això, la fórmula serà molt diferent en funció dels fets ocorreguts. No és el mateix trobar-nos davant d’un delicte que davant d’una molèstia. Tampoc és el mateix que el mal el pateixi la comunitat o només un dels habitatges.
Què fer quan tractem amb un delicte?
En cas que ens trobem davant d’un delicte recomanem que s’acudeixi directament a la comissaria per interposar la corresponent denúncia dels fets. Serà el jutge, en funció dels fets, qui determini el càstig per a la persona infractora.
Com denunciar un veí que et molesta?
Ara bé, la majoria de les situacions que es produiran seran molèsties que podran ser tractades des de tres perspectives diferents.
La primera de les fórmules d’actuació és la possibilitat que el veí o la veïna que pateix les molèsties demani directament al causant. En general, quan procedim a interposar una demanda d’aquesta índole intentarem que el jutge dicti una ordre que impedeixi continuar exercint aquestes activitats. En funció de les circumstàncies, es podrà sol·licitar una indemnització de danys i perjudicis.
Tot i això, per arribar al punt de poder interposar una demanda judicial hem de tenir prou prova. Per exemple, si estem davant de sorolls, podem avisar la policia local perquè acudeixi al domicili i aixequi acta de la situació que es trobi. Un altre exemple serien els informes mèdics que acreditin els danys a la salut que estem patint com a conseqüència. També ens serviria com a prova un informe d’un detectiu privat per demostrar que qui ens crema el tendal amb les burilles de cigars.
La segona fórmula seria a través de la comunitat. La Llei de Propietat Horitzontal fa referència a com s’ha de fer front a situacions en què es produeixen activitats molestes, insalubres, nocives, perilloses o il·lícites.
En cas que estiguem patint molèsties per part d’un veí, podem acudir a la presidència de la Comunitat de Propietaris perquè realitzi un requeriment de cessament de les molèsties, prèvia aprovació per part de la junta de propietaris. Tot i això, en cas de no tenir èxit, la Comunitat estaria en disposició d’iniciar una demanda judicial contra l’ocupant de l’immoble amb l’objectiu d’obtenir una ordre judicial de no continuar fent activitats molestes, de sol·licitar una indemnització de danys i perjudicis, fins i tot, es podria arribar a privar del dret d’ús de l’habitatge o local per un termini no superior a 3 anys.
La tercera i última de les fórmules que podem emprar implicaria acudir al nostre ajuntament per veure si a través d’ells podem fer servir algun servei de mediació que serveixi per apropar postures. També és cert que si el veí està incomplint alguna de les normatives administratives establertes per l’Ajuntament, aquest podria imposar una sanció administrativa i sol·licitar el cessament de l’activitat.
Aquesta via és la més àgil per la seva rapidesa i conseqüències econòmiques per a la persona que fa les activitats molestes. Tot i això, no sempre estarà disponible, ja que seran poques vegades les que la normativa administrativa pugui ajudar-nos a paralitzar les molèsties causades pel nostre veí.