Davant la imminent celebració de l’1 de maig, ARAG aclareix algunes de les consultes més habituals en l’àmbit laboral
Tenen preferència les mares i pares per a triar vacances?
L’Estatut dels Treballadors no dona prioritat als empleats amb fills per a triar quan volen gaudir de les seves vacances. La normativa no regula que les persones que tenen fills puguin decidir quan poden gaudir de les vacances en perjudici de treballadors que no es trobin en aquesta situació. Perquè aquests treballadors poguessin tenir algun tipus de prioritat en l’elecció, hauria d’estar pactat en, per exemple, el Conveni Col·lectiu.
Es pot adaptar la jornada de treball per a conciliar vida laboral amb vida familiar?
Els treballadors poden sol·licitar una adaptació de la jornada de treball quant a la seva durada i distribució per a poder conciliar vida laboral i familiar, sense haver de reduir necessàriament la jornada de treball. Aquest dret el tindrà el treballador que acrediti la necessitat de conciliar i, en qualsevol cas, els que tinguin menors de 12 anys al seu càrrec. L’empresa podria negar-se si existeixen raons per a això.
En quant es pot reduir la jornada per a cuidar a un fill?
La jornada laboral es pot reduir entre un vuitè i la meitat si és per a la cura dels fills. Si es treballa 8 hores al dia, per exemple, podrà sol·licitar-se una jornada reduïda d’entre 7 i 4 hores.
Quins drets tenen els treballadors que realitzen la seva jornada a distància?
Totes les persones que treballen a distància tenen dret a una adequada protecció en el seu lloc de treball, tant en matèria de seguretat com de salut, i és l’empresa l’encarregada de garantir-la. L’empresa haurà de realitzar una avaluació de riscos laborals del treball a distància i la planificació de l’activitat preventiva. Els factors més rellevants per a tenir en compte a l’hora de dissenyar aquesta activitat són els psicosocials, ergonòmics i organitzatius. L’empresa ha d’assumir les seves obligacions respecte a la Salut i Seguretat en el treball de la mateixa forma que si el treballador estigués treballant des de les instal·lacions corporatives. Per això, l’empresari ha de fer lliurament al treballador dels elements necessaris per a desenvolupar el seu treball complint la normativa de prevenció aplicables al seu lloc en concret.
Què ha d’incloure el registre de la jornada laboral?
Haurà d’incloure l’horari concret d’inici i finalització de la jornada de treball de cada persona treballadora, sense perjudici de la flexibilitat horària existent. Així doncs, es mesurarà la durada de la jornada, controlant les hores extres i els descansos. Aquests no poden ser inferiors a dotze hores entre final i inici de jornada. Així mateix, els treballadors tenen dret a un descans ininterromput d’una durada mínima de dia i mig a la setmana i que, com a regla general, ha de comprendre la tarda del dissabte o, en el seu cas, el matí del dilluns i el dia complet del diumenge.
Com es compensen les hores extraordinàries?
Les hores extres es poden retribuir al treballador, o bé mitjançant el pagament d’una compensació econòmica, o bé amb períodes de descans (segons el conveni col·lectiu o el que hagi pactat individualment de l’empleat). És important saber que, en cas de compensar-se amb períodes de descans, aquests han de realitzar-se dins dels quatre mesos següents a la realització de les hores extraordinàries.
Com es pot actuar davant l’assetjament psicològic laboral?
El treballador pot posar en coneixement de l’empresa aquesta situació sol·licitant a l’empresari que adopti les mesures necessàries perquè aquesta situació d’assetjament cessi. En cas de no ser atesos per part de l’empresa, el treballador podria denunciar els fets davant la Inspecció de Treball. A més, el treballador pot sol·licitar via judicial, l’extinció del seu contracte de treball degut a aquesta circumstància, amb dret a una indemnització que pot ser la mateixa que per acomiadament improcedent i la possibilitat de cobrar atur. A més, podrà sol·licitar una indemnització pels danys i perjudicis que li hagin ocasionat.