La publicitat de les asseguradores en els temps del confinament

El confinament massiu provoca canvis en el concepte dels anuncis i aconsegueix augmentar el record de les marques asseguradores per part del consumidor.

El confinament obligat i massiu per part dels ciutadans espanyols ha modificat els hàbits de la societat i ha provocat una major exposició als mitjans de comunicació i entreteniment. Això ha provocat, al seu torn, un canvi en l’estratègia publicitària de la major part de les empreses. El principal canvi ha estat la retirada de moltes campanyes i, per tant, l’absència de publicitat. No hi ha consum i, per tant, no hi ha res a anunciar.

Aquesta realitat, no obstant això, no afecta a tots els sectors. L’alimentació i les assegurances són dos dels sectors que continuen amb la seva estratègia publicitària encara que han modificat l’enfocament. Això s’ha traduït en una dada molt interessant i positiu. Els anuncis actuals online de companyies d’assegurances són recordats i associats correctament a la marca pel 40% dels espanyols, segons el recent informe Digital Consumer 24 hours Indoor realitzat per Nielsen.

Al costat de les assegurances, l’alimentació (amb el 53% de record de marca) i el menjar a domicili (42%) són els millor situats en el Top of mind dels usuaris. Té la seva lògica perquè són els sectors de l’economia que millor funcionen en un moment en què les necessitats bàsiques (menjar) i la preocupació per la salut i pel futur són les prioritats de la majoria de persones.

En aquest context, les marques estan virant cap a un contingut molt emocional i poc pràctic. No es parla de productes. Es parla d’emocions i sentiments. Els espanyols consumeixen ara més publicitat i un terç reconeix que ara no el molesten els anuncis positius que fan referència a les conseqüències del coronavirus. La Covid-19 és la gran protagonista de la publicitat. Els anunciants han comprès que ara el que demanda l’audiència és veure espots positius que enalteixen virtuts molt necessàries ara com la solidaritat i el compromís.

Actualment, la televisió ha experimentat un gran salt d’audiència. Les últimes dades indiquen que cada espanyol consumeix una mitjana diària de 4 hores i 44 minuts davant del televisor. La simple comunicació de marca, el compromís amb la societat, l’agraïment als professionals de la salut i als cossos de seguretat de l’Estat són una constant aquests dies en els anuncis de les companyies que, majoritàriament, han suspès les seves anteriors campanyes.

Només cal donar un cop d’ull als anuncis que s’emeten ara per a comprovar aquesta tendència. 

 

Santalucía ha fet del distanciament social el centre del seu anunci, que parla de la necessitat de separar-nos per a tornar a estar junts i més segurs.

 

 

 Caser ha triat el lema “Units pel que importa” i ha destacat en el seu anunci el treball impagable de bombers, policies, exèrcit i, especialment, del personal sanitari.

 

MGS Assegurances enfoca a tots els que estan “al peu del canó” diàriament per a cuidar-nos durant la pandèmia.

 

 

Mutua Madrileña utilitza la publicitat per a comminar als espectadors a quedar-se a casa i assegura que “tot tornarà a la normalitat”, però afegeix que “fins llavors, queda’t a casa”.

  

Mapfre tracta a tota la població com a herois, per la seva actitud quotidiana que comprèn coses tan senzilles com treballar des de casa o aplaudir cada dia al personal sanitari.

 

 

Finalment, Línia Directa es fa una pregunta: “Quan queda?”. I en l’espot respon amb el títol de la seva campanya #QuedaUnDíaMenos.