Un estudi d’ARAG sobre inquilins menors de 30 anys recull les diferències entre Comunitats Autònomes a l’hora de bonificar el lloguer
La majoria de les comunitats autònomes ofereix diferents desgravacions a llogaters menors de 30 anys, entre altres col·lectius. Això sí, les quanties d’aquestes deduccions varien considerablement de les unes a les altres, així com els requisits (situació familiar i ingressos) per a aconseguir-les. Els experts d’ARAG et proporcionen totes les dades.
El País Basc és la comunitat que ofereix una major deducció per lloguer d’habitatge habitual per a aquest col·lectiu, en concret del 20% de les quantitats satisfetes en el període impositiu anterior, amb un límit de 1.600 euros anuals, segons un estudi de la companyia especialista en Defensa Jurídica ARAG. Aquesta bonificació triplica la d’Andalusia i quintuplica les que es poden aconseguir a Catalunya i Galícia. En segon lloc, figura Navarra amb 1.200 euros de topall, seguida de Madrid amb 1.000. Entre les regions menys favorables per als joves que viuen de lloguer es troben Cantàbria, Catalunya, Extremadura, Galícia i La Rioja on la deducció màxima és, en general, de 300 euros per a una persona soltera menor de 30 anys que presenti la declaració de manera individual.
L’estudi de la companyia planteja el cas hipotètic d’una persona soltera menor de 30 anys que compta amb uns ingressos bruts anuals de 19.000 euros i paga un lloguer pel seu habitatge de 700 euros mensuals, la qual cosa equival a 8.400 euros a l’any. La majoria de les comunitats beneficien als inquilins joves a l’hora de fer la seva declaració de la Renda, igual que a altres col·lectius com a persones amb discapacitat o majors, sempre que tinguin una determinada renda. El límit d’edat dels més joves per a rebre bonificacions s’estén fins als 35 i 36 anys.
No obstant això, també hi ha algunes comunitats que no contemplen cap deducció als llogaters, com succeeix a Aragó, Múrcia, i a Ceuta i Melilla, segons el cas hipotètic que planteja ARAG. De fet, a Aragó, la desgravació només és possible si es té un contracte de lloguer amb opció de compra d’habitatge habitual vinculat a determinades operacions de dació en pagament. Finalment, respecte a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla no tenen deduccions pròpies com en les Comunitats Autònomes. No obstant això, com aclareix l’advocada d’ARAG, Melissa Sáez, “malgrat que no existeix una deducció específica per als inquilins, compten amb una per rendes obtingudes allí”.
Requisits per regions
També hi ha diferències en els requisits de renda màxima anual per a poder desgravar-se en la Renda. Entre les quals els apliquen, Navarra és la menys exigent, en posar el límit en 30.000 euros a l’any o 60.000 en el cas de tributació conjunta amb la parella, seguida de la Comunitat Valenciana (30.000 i 50.000, respectivament) i Madrid (25.620 i 36.200, respectivament).