Des de dissabte passat, Granada viu en alerta permanent per continus terratrèmols d’intensitat mitjana que han provocat, de moment, danys materials menors. Coneixes quines són les zones de risc sísmic a Espanya? Et mostrem els últims estudis disponibles
Els habitants de diversos municipis entorn a la ciutat de Granada viuen des de fa dies una situació angoixant davant la successió de diversos terratrèmols de mitja intensitat. El primer d’aquests tremolors, de 4,4 graus d’intensitat, es va produir dissabte passat. El Col·legi de Mediadors de Granada assegura que agents i corredors del territori afectat ja han gestionat al voltant de 400 reclamacions per danys corresponents a aquest primer moviment sísmic. Es tracta de sinistres per danys menors i només en un cas s’han registrat danys personals, però també de poca importància.
La nit del dimarts al dimecres va ser especialment activa i molts ciutadans van acabar sortint al carrer de matinada davant la successió de tremolors. La recomanació és que, sempre que sigui possible, és millor que el terratrèmol ens enxampi a l’aire lliure i no dins d’una edificació. No hi ha hagut que lamentar, de moment, grans afectacions, però la inquietud creix entre la població.
El Consoci de Compensació d’Assegurances cobreix els danys per terratrèmol. El més important dels últims anys a Espanya va tenir com a escenari la localitat murciana de Lorca en 2011 i va causar la mort de 9 persones i danys per valor de més de 500 milions d’euros. Els mediadors murcians recorden l’escenari de destrucció i l’acumulació de sol·licituds de danys que van superar les 28.000. Des del Col·legi de Mediadors de Múrcia elogien el magnífic comportament del Consorci en aquella ocasió, malgrat els problemes que genera l’acumulació de casos.
A Espanya es produeixen tots els anys milers de terratrèmols. El 90% imperceptibles per les persones. Aquests petits moviments són, segons els experts, una manera d’alliberar tensions i evitar tremolors de major intensitat. És el que succeeix en l’actual episodi que està vivint Granada i que, en realitat, pot servir per a prevenir un terratrèmol més important en un futur pròxim.
La sismologia és una ciència avançada capaç de detectar amb precisió l’activitat del planeta i traçar mapes de risc. Els experts poden anticipar possibles riscos, però no amb la precisió suficient per a determinar quan es produirà un gran terratrèmol. És per això, que la millor mesura de prevenció passa per tenir una normativa exigent en la construcció d’edificis i infraestructures en els territoris potencialment més perillosos i conscienciar a la població de com actuar en cas de risc.
Situacions com la que viu Granada aquests dies genera un interès per contractar assegurances i revisar les cobertures de les pòlisses en vigor per part de la població. Genaro Sánchez, president del Col·legi de Granada, explica que els mediadors dels municipis afectats “estem rebent a moltes persones que no tenien assegurança i que ara volen contractar-ne una”. Sánchez assegura que “els assessorem i oferim la pòlissa que més s’ajusta a les seves necessitats, però també els informem que passen 7 dies entre la signatura i l’entrada en vigor de la cobertura del Consorci”.
Quines són les zones de més risc? Segons els últims estudis realitzats, Granada, Màlaga, Almeria, Múrcia i el sud de la comunitat valenciana són les zones amb major activitat sísmica de tota la península ibèrica. Des de fa segles existeix constància de terratrèmols en aquest territori. També Cadis i Huelva, a Andalusia, són zones potencialment perilloses, encara que el risc és menor que a les províncies orientals, segons l’Institut Geogràfic Nacional.
En el passat, terratrèmols de menor intensitat que el del dissabte a Granada, han estat capaços de provocar grans danys materials i personals. En aquesta província, concretament entorn de la localitat d’Arenas del Rei, es va produir en 1884 un terratrèmol que va arrasar les edificacions de 39 poblacions i en el qual van morir 1.200 persones. La diferència respecte al succeït el dissabte és que en aquell moment les construccions no estaven preparades i “ara la majoria de les edificacions d’aquesta zona ja tenen en compte el risc sísmic”, explica el president dels mediadors granadins.
El Pirineu és la segona zona de major risc sísmic, segons els mapes de risc, mentre que la part més oriental de Galícia ocupa el tercer lloc en aquest rànquing de perillositat sísmica. Diversos col·legis de geòlegs reclamen des de fa anys la necessitat actualitzar i millorar el nivell d’exigència de les mesures antisísmiques de les edificacions de les zones de major risc, ja que consideren que les actuals no són suficients.