Saber escoltar, de debò, és clau per mantenir una conversa productiva i per generar un llenguatge d’influència que permeti assolir objectius satisfactoris a nivell organitzatiu i empresarial

Diàleg

De vegades l’eina més efectiva en una organització, en un equip o davant d’un client, està en una cosa tan important com saber escoltar. Els avantatges de saber escoltar permeten obtenir una millor disposició dels nostres interlocutors i, a més, ens ajuda a generar un llenguatge d’influència que facilita l’assoliment dels objectius que estiguem perseguint.

L’escolta és part de la comunicació en una conversa o un intercanvi entre dues persones. És una interacció activa que si no es produeix… és un fracàs. Sovint som testimonis d’intercanvis dialèctics en què no hi ha escolta perquè cada part, a tot estirar, espera el seu torn per expressar les seves idees sense prestar veritable atenció al discurs de l’altre. És quan s’està escoltant, però no s’està escoltant. Escoltar és un acte actiu que implica concentrar-se en allò que diu i sent l’altra persona fins a obtenir una idea precisa del seu discurs o punt de vista.

Això sí: és clau limitar l’escolta activa amb les persones que tenen tendència a monopolitzar la conversa o parlar en excés i sense donar opció a rèplica. En aquestes circumstàncies estarien abusant de la nostra predisposició a escoltar sense ànim de crear un espai de fluïdesa i avenç.

 

Saber escoltar té grans avantatges com:

1.- Millora la confiança entre les parts.

2.- Genera respecte.

3.- Els interlocutors se senten valorats.

4.- Afavoreix la productivitat.

5.- Incrementa la calma.

6.- Limita els errors.

 

Millorant el llenguatge d’influència

En aquesta conversa, aquesta comunicació amb escolta activa, és fonamental generar estats agradables emprant llenguatge –verbal i no verbal- que pugui resultar incòmode o que pugui molestar el nostre interlocutor. Si a l’hora d’escoltar manifestem un llenguatge gestual d’atenció i fem servir conjuncions copulatives com “y”, “també” o “a més” estem creant un espai on cada persona pot aportar.

És clau evitar les conjuncions adversatives com ara “però”, “encara que” o “però” perquè tenen l’efecte d’anul·lar la validesa del que les precedeix i poden generar una sensació d’incomoditat sobre qui pretenem influir.

Últimes notícies