La gestió del talent, l’experiència de client, la transformació digital, el maneig de la inflació i l’aposta per la sostenibilitat seran claus en la presa de decisions a partir de gener
Falten només tres setmanes perquè finalitzi l’any. Des del punt de vista econòmic i empresarial, el 2022 passarà a la història per ser un any marcat per les conseqüències de la invasió d’Ucraïna per part de les tropes russes. L’energia a preus impossibles i la inflació disparada són, al marge de la tragèdia humanitària, els dos factors més destacats de la crisi bèl·lica. Un conflicte al qual encara ningú és capaç de determinar quan finalitzarà.
Per tant, en el nou any, tot apunta al fet que part d’aquests problemes es mantindran. La incertesa continuarà cotitzant a l’alça i els problemes en la cadena de subministraments encara estan lluny de desaparèixer. Es diria que, d’alguna forma, tots ens estem acostumant a viure en un món que acumula sobresalts i les empreses no són, precisament l’excepció. La resiliència és un valor que cotitza clarament a l’alça en un context com el que estem vivint.
Quines seran les principals tendències que marcaran la gestió empresarial en 2023? A continuació, repasem algunes de les reflexions que diversos analistes consideren com els temes claus del pròxim exercici.
1) Atracció del talent. En tots els sectors de l’economia i en la majoria de països existeix una veritable batalla pel talent. En el cas dels perfils relacionats amb el món digital, la intel·ligència artificial i el tractament de dades la lluita és despietada. Els gestors de recursos humans assenyalen la importància ja no sols d’atreure el talent sinó de ser capaços de mantenir-lo. Aquest és el gran desafiament. Com aconseguir-ho? Encara que les condicions econòmiques continuen important, és cert que entre els més joves les condicions de treball, els valors empresarials i la projecció són decisives.
2) Ser sostenibles. Ja no es tracta d’una qüestió de responsabilitat social, la sostenibilitat ha passat a formar part de les decisions del dia a dia de les empreses. Més enllà dels compromisos amb l’agenda 2030, la sostenibilitat és essencial en la imatge pública de l’empresa i, en una societat cada vegada més conscienciada, és un factor que impacta directament en les vendes.
D’altra banda, la sostenibilitat en matèria energètica és absolutament estratègica i, a vegades, bàsica per a equilibrar el compte de resultats. Un aspecte poc destacat, però que cada vegada generarà més controvèrsia té a veure amb el consum energètic relacionat amb els grans centres de dades i els serveis en el núvol.
3) La transformació digital. No és nou, ni molt menys, però la transformació digital és un procés continu que guanya més i més importància cada any que passa. La intel·ligència artificial, la realitat augmentada, el blockchain, el desenvolupament del 5G i, molt relacionat amb això, la internet de les coses, estan cridades a guanyar cada vegada més i més protagonisme. En realitat, la rellevància d’aquestes tecnologies radica en la seva capacitat d’interrelacionar-se.
Aquest apoderament del digital fa que la ciberseguretat sigui ja una necessitat estratègica per a totes les empreses. Per a les grans corporacions, per descomptat, però també per a les pimes. Una realitat en la qual l’assegurança està als dos costats de la taula, com a proveïdor d’assegurances específiques i com a objectiu rellevant dels ciberdelinqüents.
4) Conviure amb la inflació. Encara que la majoria d’experts auguren que la inflació tendirà a relaxar-se, la veritat és que les empreses es preparen per a afrontar, almenys una primera meitat d’any, en la qual els preus segueixin disparats. Una realitat que afecta l’accés a crèdits i també afegeix un element d’incertesa al preu d’accés a matèries essencials per a mantenir l’activitat. Amb les cadenes de subministrament afeblides, els experts criden l’atenció sobre les limitacions dels models que propugnen retornar la producció de determinats actius al territori europeu. Més enllà d’altres dificultats, és evident que revertir aquest procés no és gratuït i planteja dificultats fins i tot de know-how i d’eficiència.
5) L’experiència de client. Durant anys s’ha parlat de situar al client en el centre de les operacions. Un client que protagonitza un procés imparable d’apoderament. Una tendència que es mantindrà en 2023, però al qual s’afegeix la necessitat de proporcionar al client una experiència immersiva. Alguns observadors assenyalen també la interactivitat com un altre valor que les empreses han d’atendre. Factors que cada vegada seran més determinants en la presa de decisió del client, al qual, per descomptat, li importa el preu i la qualitat, però també el com accedeix al producte que compra o al servei que adquireix. Des de l’àmbit dels recursos humans s’adverteix de la importància que tindrà també l’experiència de l’empleat, més en un entorn en el qual el treball a distància continuarà sent rellevant.
Més dubtes genera el futur del Metavers, que va arrencar amb força però que ara mateix viu un procés de definició. En qualsevol cas, és necessari mantenir-se molt atents al que succeeix en aquest univers paral·lel que segur tindrà un paper en el món futur.